Securitatea alimentară, în pericol. Fermierii cer venituri echitabile! - Revista Ferma
2 minute de citit

Securitatea alimentară, în pericol. Fermierii cer venituri echitabile!

Foto 1 Kjartan Poulsen Securitatea alimentară, în pericol. Fermierii cer venituri echitabile!
preşedintele EMB, Kjartan Poulsen

Reprezentanţii fermierilor şi ai lucrătorilor din sectorul agroalimentar european solicită măsuri urgente pentru a asigura preţuri echitabile care să acopere costurile de producţie din ce în ce mai ridicare.

Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor Uniunii Europene, organizaţiile European Milk Board (EMB), European Coordination Via Campesina (ECVC) şi Federaţia Europeană a Sindicatelor din Alimentaţie, Agricultură şi Turism (EFFAT) cer includerea achiziţiei produselor agricole şi alimentare sub costurile de producţie pe lista neagră a Directivei care reglementează și defineşte practicile comerciale neloiale. Acţiunea vine în urma unor demonstraţii masive la începutul anului 2024, când sute de mii de fermieri din întreaga Europă au ieşit în stradă, aduşi la limită de condiţiile economice şi de trai în continuă deteriorare.

Securitatea alimentară, în pericol

În UE, venitul agricol mediu reprezintă doar 47% din salariul mediu brut, ceea ce face aproape imposibilă reînnoirea generaţională în agricultură şi menţinerea unei economii rurale durabile, argumentează reprezentanţii sectorului. În urma demonstraţiilor fără precedent din iarna trecută, participanţii la Dialogul Strategic au recunoscut nevoia şi importanţa stabilirii unor preţuri mai echitabile pentru producători şi condiţii decente de muncă pentru lucrătorii din agricultură. În acest context, preşedintele EMB, Kjartan Poulsen, avertizează că fermierii rămaşi în producţie au nevoie urgentă de preţuri care să acopere costurile la un nivel constant, într-un moment în care majoritatea tinerilor se îndepărtează de acest domeniu din lipsa perspectivelor financiare.

Condiţii precare de muncă

„Dacă UE nu trimite acest semnal important acum şi nu avansează transpunerea legală, atât producătorii actuali, cât şi noua generaţie vor pierde încrederea că îşi pot construi un viitor în producţia agricolă”, a declarat Poulsen. EFFAT subliniază, la rândul său, legătura între practicile comerciale neloiale şi exploatarea forţei de muncă. „Vânzarea sub costul de producţie duce aproape inevitabil la exploatarea muncii şi la salarii mici”, a explicat secretarul politic Wiebke Warneck. Aceasta susţine că interzicerea achiziţiilor sub costurile de producţie ar proteja atât fermierii, cât şi lucrătorii din sectorul agroalimentar.

Citeşte integral apelul celor trei organizaţii adresat autorităţilor europene!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →