Secţia de semănat CHRONO II - Revista Ferma
4 minute de citit

Secţia de semănat CHRONO II

Distribuitorul secţiei de semănat Chrono a fost proiectat pentru a reduce uzura componentelor şi pentru a garanta fiabilitate maximă în orice condiţii de lucru.
Vacuumul distribuitorului este creat de ventilator. Aceasta aspiră şi menţine sămânţa în fiecare orificiu al discului de seminţe, ceea ce permite o precizie maximă atunci când are loc selecţia seminţei. Presiunea, generată de către un compresor, creşte în injector prin crearea unui flux constant şi, astfel, normalizează acurateţea plasării seminţelor. Datorită unghiului de 15o din unitatea de dozare, seminţele sunt eliberate uşor. Această caracteristică, împreună cu fluxul de aer, garantează precizie maximă.

Secţia de semănat CHRONO

Caracteristici noi

Noul distribuitor Chrono include câteva noutăţi în măsură să optimizeze selecţia, crescând astfel semnificativ eficienţa sistemului de transport la viteză mare, şi anume: corpul este rigid şi rezistent, fiind realizat din aluminiu; capacul (tot din aluminiu) are un design modern şi se detaşează complet: vacuumul se realizează central prin tot capacul; selectorul este dublu, ajustabil cu 5 dinţi, având configuraţie nouă; discul de semănat este realizat din PVC şi are densitate mare; noul concept al capacului rotativ al discului minimizwează frecarea dintre disc şi sămânţă.
Înălţimea coborâtă a unităţii de semănat Chrono (115 cm) uşurează mult operaţia de umplere a semănătorii. Noul buncăr de seminţe Maschio Gaspardo, cu o capacitate crescută (60 l), reduce timpul de staţionare a maşinii. Realizat din componente de înaltă calitate, Chrono reduce costurile de întreţinere periodică şi asigură performanţe excelente de lungă durată.
Reglajul fluxului de transport al seminţelor depinde de mărimea şi forma seminţei, de tipul acesteia, de adâncimea de însămânţare şi de viteza tractorului.

Însămânţare cu rată variabilă

La semănatul cu rată variabilă, numărul de plante se stabileşte în funcţie de potenţialul solului, crescând randamentul şi reducând costurile de producţie. Harta folosită este de tip georeferenţială, care conţine informaţii şi date pentru gestionarea zonelor dintr-un câmp (textură, fertilitate, randamente etc.). Conform potenţialului diferit al solurilor, care sunt adesea eterogene, rata variabilă la semănat poate eficientiza utilizarea inputurilor şi implicit creşte profitul. Odată ce datele au fost transmise monitorului ISOBUS prin USB, terminalul tractorului va primi informaţii despre procesul de semănat din fiecare zonă.
Controlul secţiilor de semănat se face automat, acestea putând fi închise şi deschise rapid pentru a evita suprapunerea rândurilor. Datorită semnalului GPS se pot marca limitele câmpului şi zonele deja semănate.
Fiecare secţie de semănat poate fi oprită de la un motor electronic BRUSHLESS de 12 V. Motoarele sunt controlate electronic prin terminalul virtual cu protocolul ISOBUS, care permite gestionarea uşoară a secţiilor de semănat, putând închide distribuţia în orice moment. Motorul este de tip fără perii, durabil, cu uzură minimă a componentelor, fără zgomot şi scântei şi sigilat ermetic, fără praf sau infiltrarea umidităţii. Display-ul ISOBUS oferă informaţii de diagnostic pentru motor.
Microgranulatorul asigură o livrare precisă, fără erori, datorită sistemului automat de comandă “rând pe rând”. Evitarea suprapunerii rândurilor duce la creşterea randamentului, oferind astfel economii remarcabile în ceea ce priveşte cantitatea de seminţe utilizate. Culturile au o creştere omogenă, iar plantele nu concurează între ele.
La Chrono nu există aspiraţie de praf nedorit sau corpuri externe. Secţia de semănat şi compresorul volumetric sunt echipate cu filtre de aer poziţionate corespunzător pentru a asigura aspiraţia aerului curat, chiar şi pe teren uscat.

Articol publicat în revista Ferma nr. 3/252 (ediţia 15-29 februarie 2020)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →