Anul care tocmai s-a încheiat a fost unul crunt pentru foarte mulţi fermieri. Cei mai mulţi s-au confruntat cu probleme serioase cauzate de… seceta pedologică excesivă. Ce aşteptări mai au de la 2024?
“Seceta s-a încheiat după data de 15 noiembrie abia, când am primit nişte precipitaţii. Până atunci am avut secetă extremă şi nu am putut să ne ducem planul până la capăt, de a semăna culturi de toamnă, monocultură nu am putut face din cauza GAEC- urilor şi în loc să avem 150 de hectare de rapiţă, grâu şi orz, am reuşit să însămânţăm doar 90 de hectare de grâu cu orz. Rapiţa nu s-a putut semăna. Până nici acel covor verde nu l-am putut avea, pentru că anul ăsta, ca niciodată, nu am văzut ca buruiana să nu răsară.”, declară, cu mâhnire, Dănuţ Ştefănoiu din judeţul Tulcea.
Tânărul fermier lucrează împreună cu tatăl şi fratele său 200 de hectare şi anul trecut au pus în funcţiune şi un sistem de irigaţii, în speranţa că vor reuşi să-şi salveze culturile.
“La porumb am recoltat 0, la floarea-soarelui – 600 de kilograme pe hectar, iar la grâu 3 tone/ha, în condiţiile în care echivalentul cheltuielilor ar fi fost 5.500 kg/ha. Practic am pierdut peste 2.500 kg/ha. Am investit enorm în sistemul de irigaţii şi când trag linie tot nu sunt eficient din punct de vedere economic. Energia costă atât de mult, încât este imposibil. Am folosit sistemul în primul an pe circa 20 de hectare şi norocul nostru a fost că am irigat de la o staţie reabilitată recent şi nu cu motorină. Cei care au irigat cu motorină nu vreau să ştiu ce costuri au avut… şi tot nu am depăşit la porumb producţia de 4.5 – 5 tone/ha. Dar e aşa de puţin, încât nici nu putem lua în calcul această suprafaţă. Abia am reuşit să-mi achit pentru această suprafaţă inputurile şi apa de la UAI, nici vorbă de plata datoriilor.”, spune Dănuţ.
Acesta susţine că genetica nu mai este o problemă la ora actuală în agricultură. Tot seceta îi ţine pe agricultori cu frica-n sân. “Nu mai există hibrizi proşti, orice am semăna variaţiile de producţie sunt foarte mici, pentru că multinaţionalele au investit mult în ameliorare. Cu toate astea, la secetă nu e nimic de făcut. Umiditatea la ora actuală este la nivelul optim, au căzut 100 de litri pe metru pătrat precipitaţii. Dacă ar fi să calculăm că lucrurile rămân bine, din această umiditate avem asigurată o producţie de 2 tone de grâu la hectar. Dar cum ne aflăm în Dobrogea şi avem o bătaie a vântului continuă pe timpul primăverii şi al verii, o să fie greu de estimat.”, conchide acesta.