Seceta şi rozătoarele au făcut prăpăd în Vest - Revista Ferma
3 minute de citit

Seceta şi rozătoarele au făcut prăpăd în Vest

Milan Kelo fermierul Nadlacan Seceta şi rozătoarele au făcut prăpăd în Vest

În vestul ţării, două sunt problemele agricultorilor: seceta şi rozătoarele! Startul a fost bun, dar rozătoarele au distrus o parte din culturile de grâu, iar rapiţa-i afectată de secetă la răsărire!

 „Am semănat 120 ha de rapiţă şi din cauza uscăciunii am reînsămânţat jumătate din suprafaţă. Cultura resemănată iernează în fenofaza de 2-3 frunze, dar voi fi constrâns să întorc cel puţin 25% în primăvară. Problema este că nu am scăpat de rozătoare! Imaginaţi-vă! am avut parcele cu grâu răsărit şi după 3 săptămâni, toate au fost devorate de rozătoare. Am 10% din grâu distrus în totalitate”, ne-a declarat Milan Kelo, fermier din Nădlac.

S-a întors la arat!

Nădlăcanul a încercat să controleze atacurile şoarecilor de câmp cu raticide şi lucrări agrotehnice. „A fost primul an (după ce am folosit tehnologia no till) când am arat pentru a distruge galeriile.”, a explicat el.  Înainte, însă, fertilizase terenul cu 150 kg/ha de trifosfat, iar pentru primăvară are pregătit azotul pentru două intervenţii pe vegetaţie. Milan Kelo şi-a propus să semene 45 ha cu floarea soarelui şi până la 140 ha cu porumb.

Profitul e infim

„Anul trecut am făcut o producţie de grâu de 7 tone/ha, marja de profit fiind de o sută de lei din cauză că am înfiinţat cultura la costuri de până la 6.000 lei/ha. Am aplicat tratamente fitosanitare personalizate şi am cumpărat azotul foarte scump: între 4 şi 6.500 lei/t. De asemenea, producţia de orz a fost sub aşteptări şi ne-a adus pierdere. Un mic profit l-am obţinut la rapiţă (circa 4 tone/ha)”, a precizat nădlăcanul.

Speranţe prea mici

A vândut o parte din grâu cu 87-88 de bani/kg, însă mai are o cantitate depozitată pe care ar vrea s-o mişte la un preţ mai bun. Ca să facă profit, ar trebui ca grâul să plece cu 1,2 lei/kg şi nu cu 0,80 lei, cât îi acum. „Dacă facem media pe doi ani, ferma noastră este pe pierdere; profitul făcut în sezonul trecut nu acoperă deficitul pe doi ani de zile. Nici anul ăsta agricol nu-i destul de promiţător”, consideră Milan Kelo.

„În urma testelor, am observat că dacă arăm la timp şi se aşează bine solul, cultura de rapiţă oferă un spor de producţie de 200 kg/ha. De aceea, am revenit la plug, după ani de no till.” – Milan Kelo, fermier din Nădlac

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →