2 minute de citit

Seceta şi furtunile afectează serios recoltele fermierilor europeni

SECETA ŞI FURTUNILE FAC RAVAGII. Potrivit celui mai recent buletin privind starea culturilor publicat de Comisia Europeană, fenomenele meteo extreme în anumite zone agricole afectează serios recoltele.  

Astfel, prognozele de producţie pentru majoritatea culturilor din Uniunea Europeană sunt în scădere faţă de luna trecută, scriu jurnaliştii de la La France Agricole.

Secetă şi valurile de arşiţă

Condiţiile meteo semnificativ mult mai uscate decât de obicei, s-au manifestat timp de mai bine de o lună în mare parte din vestul, centrul şi nordul Europei, precum şi în estul României. De asemenea, consecinţele secetei au fost agravate de temperaturile mai ridicate decât cele normale, arşiţa uscând pur şi simplu câmpurile.

Partea de sud a Peninsulei Iberice şi nordul Italiei s-au confruntat cu valuri intense de căldură cu „un impact potenţial ireversibil asupra recoltelor”, arată raportul Comisiei Europene.

Previziuni în scădere la floarea-soarelui românească

Totodată, precipitaţiile în exces au întârziat recolta şi pot afecta calitatea cerealelor în părţile de vest ale Bulgariei şi României, în Slovenia, Croaţia şi Ungaria.

seceta floare Seceta şi furtunile afectează serios recoltele fermierilor europeni
foto: canva.com

În acest context, floarea-soarelui a suferit cea mai mare revizuire descendentă (cu 5% faţă de media pe cinci ani şi cu 4% faţă de iunie 2023), la 2,12 t/ha. Scăderea este datorată în principal deteriorării recoltelor pentru România, principalul producător european de floarea-soarelui. La rândul său, rapiţa a scăzut cu 3% faţă de raportul din iunie, la 3,2 t/ha.

La 3,62 t/ha, producţia de orz de primăvară este în scădere cu 3% faţă de luna trecută şi cu 14% faţă de media pe cinci ani, din cauza revizuirilor semnificative în descreştere pentru Danemarca, Suedia, Finlanda şi ţările baltice.

Previziunile la grâul comun au scăzut mai puţin (- 2% faţă de iunie 2023, la 5,8 t/ha), la fel şi cele pentru  porumb (- 1%, la 7,53 t/ha).

Estimările la soia s-au redus cu 1%, dar au crescut cu 4% faţă de media pe 5 ani, la 2.86 t/ha.

În plus, sfecla şi cartofii au scăzut cu 3% faţă de luna trecută, dar sunt în creştere cu 2% şi 1% faţă de medie (la 73.3 t/ha şi, respectiv, 34.4 t/ha).

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →