4 minute de citit

Seceta şi dăunătorii pun semănăturile de toamnă în pericol!

Au fost semănate în această toamnă aproape 2.000.000 ha cu grâu (cu circa 100.000 în plus față de anul trecut), 560.000 de rapiţă (mai mult cu aproape 150.000 ha), dar şi suprafeţe mai mari cu orz și orzoaică, în comparaţie cu 2021.  

Fermierii îşi pun speranţe într-o iarnă plină de precipitații.

 

Campanie începută cu stângul


Fermierii gălăţeni au pregătit terenul în plină secetă, cu mari eforturi. „După arătură a trebuit să fac 4-5 treceri cu combinatorul pentru a aşeza cât de cât patul germinativ, ceea ce a triplat consumul de motorină pe hectar”, ne-a declarat Vasile Vlase din Matca.   

Fermierul arată o mare îngrijorare faţă de culturile înfiinţate. El a însămânţat 40 ha cu orz, 150 cu grâu şi 80 de rapiţă.

„Cultura de rapiţă e răsărită şi crescută în 4-6 frunze pentru că la semănat a venit o ploicică bună, de vreo 15 litri, dar acum e o minune că mai stă pe… rădăcină! Plantele sunt aproape gata să moară! Aştept să văd dacă păioasele vor răsări în primăvară şi atunci decid dacă întorc din culturi”, susţine cultivatorul. 

 

Orzul şi rapiţa au sărit din schema de fertilizare

 

„Doar grâul l-am fertilizat cu 150 kg/ha de îngrăşământ complex pentru l-am avut din anul trecut. E foarte scump şi nu mi-am permis mai mult! Orzul şi rapiţa au venit după grâu şi am gândit că terenul mai are rezervă de substanţe chimice”, precizează agriculturul. 

Vremea deosebit de caldă din toamnă a favorizat o invazie puternică a agenţilor de dăunare care a obligat cultivatorul să aplice tratamente fitosanitare.

„Rapiţa am stropit-o de 3 ori contra gândacilor şi puricilor de pământ; la ultimul tratament, care m-am costat 250 de lei/ha, am folosit două produse sistemice la care am dublat doza de aplicare. Aşa am salvat cultura de atac.

Vasile Vlase a terminat arăturile de toamnă, mult mai costisitoare şi cu un grad de uzură mai ridicat al utilajelor. La primăvară, va însămânţa culturile de prăşitoare şi mazărea pentru pachetul verde.

 ciuhudean_b

Condiţiile acestui an impun trecerea la sistemul de lucrări minime ale solului. Noi, fermierii din Grupul de producători Brateşleg, vrem să achiziţionăm utilaje pentru această tehnologie inovativă.

DANIEL CIUHUREANU

Agricultor din Galaţi

 

Irigaţii în noiembrie!

 

Gălăţeanul Daniel Ciuhureanu a irigat intensiv culturile în luna noiembrie. „Am udat cele 120 ha de orz şi grâu, că altfel plantele nu aveau să răsară”, explică cultivatorul care nu a pus rapiţă, deoarece „deşi ca preţ e tentantă, nu este o cultură confortabilă, ci necesită o atenţie specială”.

El a fost mult mai atent cu fertilizarea culturilor, în sensul că a redus din cantităţile de îngrăşăminte undeva în jurul a 150 kg/ha (NPK18-46-0).   

Fermierul nu a putut ara terenul, fiind silit să recurgă la două treceri cu discul şi cu freza la pregătirea patului germinativ.

 

Nici cu 4 tratamente nu au dispărut dăunătorii!


Fermierul Ovidiu Cristinescu, din comuna Florica susţine că a încheiat rău de tot anul! „La porumb am făcut vreo 700 kg/ha; la floare am avut puţin peste o tonă! În toamnă am semănat culturile de orz şi grâu, dar nu sunt răsărite. O parte din rapiţa ieşită a început să se usuce că n-are apă!”, a susţinut buzoianul.         

Inginerul Ovidiu Cristinescu a însămânţat orz pe 107 ha, grâu pe 265 şi rapiţă pe 200 de ha. A aplicat o tehnologie de fertilizare echilibrată cuNPK20-20-20 în doză de 200 kg la hectar.

Pe fondul secetei, s-au strâns toţi dăunătorii pe cultura de rapiţă. „Am făcut 4 tratamente cu insecticide şi tot nu i-am putut controla; vin în valuri, nu ştiu de unde. Am avut şi buhă, şi viermi, şi molii, am avut şi afide. A fost o… pădure de gândaci pe plante. Nu am văzut aşa densitate de când sunt!”, s-a mirat Ovidiu Cristinescu.   

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →