În fertila Câmpia Crișurilor, uscăciunea și arșița au ars lanurile cultivate.
„Conform înștiințărilor depuse de agricultori la primăriile din județ, canicula și seceta pedologică din acest an au afectat 60.000 de hectare de culturi agricole. Valoarea pagubelor va fi cunoscută ulterior încheierii verificărilor în teren. Cele mai afectate sunt porumbul și floarea soarelui.
Pe parcelele verificate, gradul de calamitare variază între 30 și 50%. Zona cea mai arsă este Câmpia Crișurilor, în sudul județului, unde nici nu merită recoltat porumbul. Combinele intră în lanuri doar pentru a elibera terenul pentru altă cultură”, susține ing. Nicolae Hodișan, șeful Direcției pentru Agricultură a Județului Bihor, citat de bihoreanul.ro.
Nu este apă în sol la adâncimea de 30 cm
Zona cea mai expusă secetei este partea de sud a județului, unde în profilul de sol 0-30 cm nu e pic de umezeală.
„Am făcut analizele de sol, în urma prevalării probelor nu era apă deloc. Cu un cultivator Horch Tiger am prelucrat la 30 cm după care am ieșit cu un Terradisc; aceeași situație îngrijorătoare: lipsa apei până la jumătate de metru adâncime”, ne-a declarat Florin Ciurdariu, fermier care administrează câteva societăți care cultivă peste 1.000 ha de teren.
„Pentru că n-a mai plouat, arșița ne-a pus capac!” – Florin Ciurdariu
UN MILION DE LEI PAGUBĂ!
Acesta susține că este al treilea an cu secetă extremă. „Am semănat 400 ha de rapiță și am rămas cu 50! De pe 350 de hectare cultivate cu porumb nici măcar siloz nu pot să fac, că nu am ce aduna. Am parcele unde am băgat utilajele doar ca să pregătesc terenul.
De asemenea, am avut 50 ha de mazăre, producție zero, am pierdut vreo 200 mii de lei, am mai avut 15 ha de fasole calamitată, la fel, încă vreo 100 mii de lei. Adică, am din câteva culturi un milion de lei pagubă!”, a precizat fermierul.
PORUMB: o „recoltă medie” de aproape 5.000 de lei pagubă la hectar!
„Săptămâna trecută comisia de stabilire a calamității a venit cu hârtiuța de la INS (Institutul Național de Statistică n.n.) că în județul Bihor producția medie a ultimilor 5 ani (excluzând cea mai mare și cea mai mică recoltă) a fost de 3 tone și un pic.
Eu dacă recoltez anul ăsta 3 t/ha, înseamnă că nu sunt calamitat și nu primesc despăgubire! Și am pagubă destul de mare. Fermierul face investiții nu pentru a recolta 2 sau 3 tone de porumb, el face investiții de 10-12 tone, 14 tone, în funcție de potențialul hibridului, condițiile de tehnologie și sol”, explică el.
Florin Ciurdariu afirmă că a investit în cultura de porumb cam 7.000 lei/ha și nu va recupera decât foarte puțin.
„La o recoltă 2–3 tone/la ha, vândută cu 75 de bani kilogramul, recuperez în jur de 2.200 de lei, adică voi pierde aproape 5.000 lei la hectar”, a conchis fermierul bihorean.