SECETA SCADE PRODUCŢIA DE GRÂU LA HECTAR! - Revista Ferma
3 minute de citit

SECETA SCADE PRODUCŢIA DE GRÂU LA HECTAR!

După recordurile obținute anul trecut, la nivel național, chiar și în zone mai vitregite de condițiile meteorologice, sunt semne că anul acesta numeroși fermieri vor înregistra un recul în producția de grâu, din cauza regimului hidric scăzut.

 

REGIUNI ÎNTREGI SUB SECETĂ

Agenția Națională de Meteorologie a transmis la începutul lunii iunie că ”în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, conținutul de umiditate va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în Moldova, Dobrogea şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, Banat şi Crişana, iar local în centrul şi estul Transilvaniei”.

Este o situație îngrijorătoare pentru fermierii din aceste regiuni, mai ales dacă aceștia nu beneficiază de serviciile Sistemului Național de Irigații (SNI), gestionat de Agenția pentru Îmbunătățiri Funciare. În unele zone au fost ploi, dar insuficiente, fapt care va conduce la recolte mai mici decât în sezonul trecut.

 jurnal de iunie 2_b

Cum stau lucrurile acum, m-ar costa 2000 de euro să irig un hectar de culturi. Da, aș investi în echipamente, să ud toate suprafețele mele, dacă aș vedea apă pe toate canalele. Dar nu toate canalele sunt pline cu apă. Cea mai mare parte din suprafața pe care o lucrez rămâne neirigată!

ALEXANDRU CHIRIŢĂ

Agricultor jud. Călărași

 

CANALE PLINE, CANALE GOALE

 

Este și cazul fermierului Alexandru Chiriță, din județul Călărași. Acesta lucrează aproximativ 3000 ha, în zona de est a județului, unde, din păcate, în ciuda unor surse de apă puternice (Brațul Borcea, lacuri, bălți) SNI nu este funcțional la parametri optimi: chiar dacă ANIF umple canalele principale din anumite zone și fermierii au cumpărat și utilizează echipamente de irigații, suprafața pe care aceștia o irigă este una restrânsă.

Nu sunt reabilitate numeroase Stații de Punere sub Presiune (SPP), dar nici statul nu a pus în funcțiune unele dintre Stațiile bază sau de Pompare/Repompare. Treabă făcută pe jumătate, culturile agricole rămânând neirigate, adică la mila cerului. 

 

MAI PUŢIN CU 3 TONE/HECTAR

 

În vara aceasta, fermierul din Călărași estimează la grâu o producție de 4 tone/ha, din cauza secetei. Anul trecut, a obținut 7 tone/ha. În plus, costul de producție al unei tone de grâu a crescut în acest sezon cu 70%, spune fermierul. Prețul grâului s-a dublat, ceea ce înseamnă că și arenda achitată proprietarilor de terenuri s-a dublat. Dacă aceștia solicită plata arendei în bani și nu în natură, fermierul trebuie să achite o arendă de 1.400-1.500 lei/ha, echivalentul unei tone de grâu.

Fermierul speră să aibă recolte mai bune la culturile de primăvară, porumb și floarea soarelui, cu condiția să plouă. ”Noi, aici, în estul județului Călărași, avem o climă ca în Dobrogea. Alți fermieri, chiar din Călărași, din vestul județului, au fost mai norocoși, au fost ploi în zona lor, precum și în alte județe din sud, în Giurgiu și în Teleorman”, a mai precizat fermierul, care la sfârșitul lunii iunie, va începe recoltatul la grâu.

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →