Seceta impune irigarea semănăturilor de toamnă - Revista Ferma
4 minute de citit

Seceta impune irigarea semănăturilor de toamnă

În aceste zile fierbinţi de… toamnă, fermierii sunt preocupaţi de starea culturilor de rapiţă nou înfiinţate. 

Seceta pedologică profundă obligă agricultorii la asigurarea apei pentru o răsărire uniformă a tinerelor plante.

„Sunt pe câmp să mă asigur de funcţionarea corespunzătoare a sistemul de irigat. Am semănat vreo 550 de hectare de rapiţă până acum şi mai vreau să continui cu încă vreo 150 ha.

Am început înlocuirea tamburilor cu instalaţii de irigare tip pivot. Am achiziţionat opt asemenea echipamente de udare şi le cuplăm la reţea. În total avem 35 de acest gen instalaţii de infrastructură cu care asigurăm apa pe 1.100 de hectare din cele peste 2.000 cât lucrăm are ferma”, ne-a declarat Dumitru Ene, producător agricol din Slobozia Conachi, judeţul Galaţi.

Reabilitarea sistemului de irigaţii

Pentru că seceta pedologică severă s-a instalat în zona sudică a Moldovei, dar mai cu seamă în judeţul Galaţi, fermierul a investit ultimii bănuţi în achiziţionarea de echipamente pentru aprovizionarea cu apă a terenurilor şi culturilor agricole.

Acum lucrează la un proiect pentru atragerea fondurilor europene în valoare de 1,5 milioane de euro, menit să reabiliteze o staţie de punere sub presiune pentru irigarea a 3.400 de hectare.

Miză mare pe cultura grâului

Ca orice om obişnuit, educat în cultul muncii de mic copil, Dumitru Ene este chivernisit cu cheltuiala. Pe terenurile irigate a fertilizat intensiv cu îngrăşăminte chimice, iar pe suprafaţa de 200 de hectare care beneficiază doar de precipitaţiil, a redus doza cu 25 la sută. N-a vrut să rişte!

Şi în acest an, fermierul gălăţean „joacă” o miză mare pe cultura grâului. Are pregătit din timp terenul pentru a însămânţa o suprafaţă de 800 de hectare cu sămânţă performantă care şi-a demonstrat potenţialul de producţie, dar şi cu soiuri noi din categoria biologică bază, testate în fermă.

Porumbul promite o recoltă bună!

„Am terminat de cules floarea soarelui într-o zi! Norocul meu a fost că am luat o decizie înţeleaptă că nu am semănat o suprafaţă mare, ci doar 40 de hectare, fără să am o pierdere prea mare. Aşa că nu am recoltat mare lucru; sub o tonă de seminţe.

De asemenea, am tot porumbul la irigat, este bine îngrijit şi sănătos, vegetativ arată destul de bine, şi ne aşteptăm la o producţie medie de peste 10 tone la hectar”, ne-a explicat cu mândrie Ene.

Bilanţ de toamnă: grâu peste 5 tone/ha, rapiţa sub 3 tone/ha

Fermierul nu-i dezamăgit culturile de toamnă. Dacă la grâu a depăşit 5 tone la hectar, la rapiţă s-a apropiat foarte puţin de 3 tone.

dumitru ene grau b Seceta impune irigarea semănăturilor de toamnă

„O parte din recolta de grâu am cărat-o cu mijloacele mele în portul Constanţa. Să ştiţi că nu a fost blocat terminalul, chiar a mers treaba destul de bine şi am descărcat în aceeaşi zi.   

Am decis să închei un contract de vânzare pentru 3.000 tone de porumb şi restul din recoltă să păstrez să văd cum va evolua piaţa în continuare!”, şi-a dezvălui intenţiile fermierul gălăţean.

„Cea mai mare frică: grânele ucrainene vor prăbuşi piaţa internă!”

Dumitru Ene cugetă amar ca pentru sine: „dacă am reuşit să continuăm şi în acest nou ciclu de producţie, înseamnă că suntem nişte fermieri de elită! 

Anul ca producţie, e bunicel, dar financiar, destul de slab! Norocul nostru este că ne-am ocupat şi a mers cât de cât. Cea mai mare frică a mea este legată de grânele din Ucraina. În momentul în care vor intra cereale la liber în România, va fi o cădere de preţ spectaculoasă! De care nu ar fi străini nici traderii, bănuiţi de înţelegeri de tip cartel!”, a opinat fermierul Dumitru Ene.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →