Se vinde BRÂNZĂ FĂRĂ LAPTE! Cât de naturale, tradiţionale şi sănătoase mai sunt celebrele brânzeturi? - Revista Ferma
4 minute de citit

Se vinde BRÂNZĂ FĂRĂ LAPTE! Cât de naturale, tradiţionale şi sănătoase mai sunt celebrele brânzeturi?

export branzeturi b Se vinde BRÂNZĂ FĂRĂ LAPTE! Cât de naturale, tradiţionale şi sănătoase mai sunt celebrele brânzeturi?Nu toate muştele fac miere! Nici toată brânza vândută drept „produs tradiţional” nu e tradiţională, iar uneori nici nu e… din lapte.

„Pieţele şi magazinele sunt pline de aşa zişii sibieni care comercializează de fapt doar falsuri alimentare. În urma unor teste de laborator s-a descoperit că tradiţionalul caşcaval de oaie de la Jina, care se vindea la un magazin din Bucureşti, e făcut exclusiv din lapte de vacă.”  Aşa începe un reportaj-anchetă realizat de echipa Observator Antena 1 cu camera ascunsă care a vizitat mai multe prăvălii specializate cu brânzeturi. În vitrine, la loc de cinste, tronau, răsfăţându-se Telemeaua de Sibiu şi Caşcavalul de Jina.

Un Caşcaval de Jina – fără ADN de oaie!

Aşadar, potrivit lui Alexandru Cîrîc, director general al Institutului de Cercetări Alimentare, cel care a făcut testarea de laborator pe sortimentul de brânză de la magazinul vizat, verdictul a fost clar: „Caşcavalul de oaie Jina, (din care s-au recoltat probe n.r.) am putea să-i spunem «jena», este de vacă! Zero la sută ADN de oaie în caşcavalul de… oaie!”

Şi a continuat: „Nu a trecut măcar pe lângă lapte de oaie! Nici măcar nu este nu amestec de lapte de oaie cu lapte de vacă; este 90 (plus/minus 10% la sută lapte de vacă!”

Marketing înşelător pentru falsuri alimentare

Şi n-ar fi singura fraudă constatată în magazinele alimentare. România este plină de comercianţi care vând brânză de oaie neetichetată sub un marketing înşelător. Specialiştii susţin că mulţi fabrică doar minciuni pentru clienţii care plătesc bani frumoşi cu gândul că vor pune pe masă mâncare autentică!

Şi, de fapt, cumpărătorii primesc o imitaţie, un fals alimentar şi scump, şi de calitate îndoielnică. Cei care au probleme de sănătate şi consumă aşa ceva riscă să se îngraşe sau să se îmbolnăvească şi mai tare. Unii sunt alergici la proteină de vacă şi neştiind că produsul este contrafăcut poate să aibă o reacţie alergică.

„Brânză” din lapte praf şi grăsimi vegetale!  

Autorităţile cu atribuţii de control susţin că fac verificări şi dau amenzi, dar admit că nu reuşesc să-i prindă pe toţi comercianţii înşelători. Aceştia sunt din ce în ce mulţi, profită de buna-credinţă a consumatorilor şi le pun sănătatea în pericol.

„În urma unor controale am constatat că sunt substituiri de specie, nu există niciun pic de lapte, toate erau din produse vegetale, ceea ce este foarte grav”, a declarat pentru Antena 1, Dănuţ Pale, vicepreşedinte ANSVSA.    

În unele magazine s-au depistat produse care imită brânzeturile, unele nici nu au văzut laptele proaspăt, ele conţinând doar lapte praf degresat şi grăsimi vegetale, precum uleiul de palmier.

Şi totuşi, o întrebare persistă: cât de naturale, tradiţionale şi sănătoase sunt produsele din pieţele şi magazinele româneşti?

O oarecare responsabilitate are şi consumatorul, care este îndreptăţit să ceară informaţii despre produs, despre producător şi chiar să semnaleze neregulile autorităţilor competente. De asemenea, atunci când dorim să mâncăm produse de fermă, cel mai bine ar fi să căutăm fermierii adevăraţi din împrejurime şi să cumpărăm de la ei. Cei mai mulţi şi-au făcut deja propriile sisteme de vânzare şi livrare.

În fond, adevăraţii producători au la fel de mult de suferit de pe urma impostorilor care vând produse contrafăcute şi falsuri, iar cazul „Caşcavalului de Jina” de mai sus nu face referire la întregul sector, ci, sperăm noi, doar la lotul de caşcaval comercializat în acel magazin. În mod clar se impune curăţenie şi transparenţă în sector!

În ediţia print a revistei Ferma, un amplu material publicistic pe această temă!

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →