Ministerul Agriculturii va modifica procesul de selecție AFIR în acest an. Șanse mai mari la bani pentru fermierii care au proiecte AFIR declarate eligibile fără finanțare! Cum vor fi redistribuiți banii AFIR rămași necheltuiți!

Un proiect MADR aflat în dezbatere publică prevede modificarea și completarea Anexei la OMADR 407/2023 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie AFIR şi al procesului de verificare și soluționare a contestaţiilor pentru proiecte AFIR aferente intervențiilor de dezvoltare rurală din Planul Strategic PAC 2023-2027 (PS 2023-2027) după cum urmează:
MODIFICĂRI SELECȚIE AFIR

După articolul 12 se introduce un nou articol: ”Art.121 Rapoartele de selecție aferente realocărilor între componentele unei intervenții
(1) Ȋn situația în care alocarea unei sesiuni a fost scoasă la licitație pe componente diferite ale aceleiași intervenții, fondurile neutilizate din cadrul unei componente după finalizarea întregului proces de selecție și contestații, se utilizează pentru selectarea suplimentară a proiectelor eligibile fără finanțare în ordinea cronologică a etapelor lunare de depunere.
(2) În termen de 3 zile lucrătoare de la publicarea ”Raportului de Selecţie aferent etapei pentru care au fost finalizate contestaţiile”, după caz, AFIR întocmeşte ”Raportul de Selecţie aferent realocărilor între componentele unei intervenții” conform Anexei nr.3. Astfel, alocarea disponibilă calculată conform alin.(3), va fi utilizată pentru finanţarea proiectelor eligibile fără finanţare din prima etapă lunară în care se înregistrează proiecte cu acest statut.
(3) Alocarea disponibilă pentru selecţia aferentă realocărilor între componentele unei intervenții este reprezentată de disponibilul provenit din diferența dintre alocarea sesiunii aferentă unei alte componente şi valoarea publică totală a proiectelor selectate din această componentă, în condiţiile enunţate în Ghidul solicitantului şi nota de lansare astfel cum este prevăzut la art.5 alin.(8).
(4) Selecţia proiectelor pentru intervențiile cărora li se aplică procedura de selecţie se realizează în euro.
(5) Pentru realizarea selecţiei aferentă realocărilor între componentele unei intervenții se analizează dacă valoarea publică, exprimată în euro, a proiectelor eligibile fără finanţare ce întrunesc pragul de calitate lunar este situată sub sau peste alocarea disponibilă pentru selecţie, calculată conform alin.(3).
DECIZIE PENTRU PROIECTE AFIR ELIGIBILE FĂRĂ FINANȚARE
(6) Când valoarea publică totală a proiectelor eligibile fără finanţare care au îndeplinit pragul de calitate lunar se situează sub alocarea disponibilă pentru selecţia aferentă realocărilor între componentele unei intervenții, AFIR propune finanţarea tuturor proiectelor eligibile fără finanţare care au întrunit pragul de calitate lunar.
(7) Când valoarea publică totală a proiectelor eligibile fără finanţare care au îndeplinit pragul de calitate lunar se situează peste alocarea disponibilă pentru selecţia aferentă realocărilor între componentele unei intervenții, AFIR analizează listele proiectelor şi procedează conform instrucțiunilor din ghidul solicitantului privind selecția proiectelor.
(8) În situaţia în care valoarea publică a ultimului proiect selectat conduce la depăşirea alocării disponibile pentru selecţia aferentă realocărilor între componentele unei intervenții, proiectul va fi finanţat în totalitate prin suplimentarea alocării aferente sesiunii în cauză, atunci când este cazul, cu excepţia situaţiei în care nu mai există alocare disponibilă din anvelopa totală a intervenției în urma aplicării art. 14.
(9) În situaţia în care şi după aplicarea criteriilor de departajare vor exista proiecte cu acelaşi punctaj şi aceeaşi valoare eligibilă sau aceleaşi priorităţi, toate acestea vor fi selectate pentru finanţare prin suplimentarea alocării aferente sesiunii în cauză, cu excepţia situaţiei în care nu mai există alocare disponibilă din anvelopa totală a intervenției, în urma aplicării art. 14.
(10) După parcurgerea procedurii de selecţie AFIR şi, după caz, a celei de departajare, AFIR întocmeşte Raportul de Selecţie aferent realocărilor între componentele unei intervenții pe care îl înaintează AM PS spre aprobare.
(11) Directorul direcției metodologie, monitorizare, coordonare și evaluare, aprobă raportul în termen de 2 zile lucrătoare de la primire, după verificarea acestuia de către serviciul metodologie şi comunică AFIR o copie a acestuia.
(12) AFIR va notifica solicitanţii după aprobarea Raportului de Selecţie AFIR aferent realocărilor între componentele unei intervenții.
(13) Dacă în urma aplicării prevederilor alin.(6), există în continuare fonduri disponibile, precum și proiecte eligibile fără finanțare în etapa lunară următoare, atunci se va proceda la întocmirea unui nou Raport de Selecţie AFIR aferent realocărilor între componentele unei intervenții cu respectarea prevederilor menționate de la alin.(2) până la alin.(12). ”.
Art. II – Direcţia Generală Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la aceste TERMENE LIMITĂ pentru proiecte AFIR ca să nu dați înapoi banii europeni!
TERMENE LIMITĂ proiecte AFIR! Fermierii care riscă să piardă toți banii!