4 minute de citit

Se întâmplă în Statele Unite: efectivul național de bovine, la cel mai mic nivel din ultimele decenii, din cauza secetei; fermierii au ajuns să îngrașe juninci pentru sacrificare

Se întâmplă în Statele Unite: efectivul național de bovine, la cel mai mic nivel din ultimele decenii, din cauza secetei; fermierii au ajuns să îngrașe juninci pentru sacrificare

Statele Unite au ajuns să importe cantități record de carne de vită, în acest an, în timp ce exportă mai puțin, din cauză că efectivul de bovine la nivel național a scăzut la cel mai mic nivel din 1962 până în prezent, reducând marjele de profit ale companiilor de procesare a cărnii, precum Tyson Foods (TSN.N), anunță Reuters.

Scăderea numărului de bovine, după mai mulți  ani de secetă, care au afectat puternic pășunile și culturile furajere, a condus la creșterea prețurilor la carnea de vită din SUA. Prețurile mai mari stimulează companiile să importe carne de vită mai ieftină și descurajează achizițiile de carne de vită din SUA, de către cumpărători precum China, Japonia și Egipt.

Analiștii se așteaptă ca scăderea cererii de carne de vită din SUA și costurile mai mari pentru bovine să conducă  la marje de profit trimestriale negative pentru compania Tyson, pentru prima data în acest an. Compania, unul dintre cei patru mari procesatori care sacrifică aproximativ 85% din bovinele îngrășate cu cereale din SUA, urmează să raporteze luni, 13 noiembrie, câștigurile aferente trimestrului patru.

Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) se așteaptă ca SUA să coboare pe locul al patrulea în topul exportatorilor de carne de vită, în acest an, pierzând locul al doilea deținut anul trecut. 

Potrivit estimărilor, exporturile de carne de vită din SUA vor scădea cu 14% în acest an față de 2022, până la nivelul de 3 miliarde de lire sterline (aproximativ 1,4 milioane de tone metrice), cel mai scăzut nivel de când COVID-19 a afectat procesarea cărnii și comerțul internațional în 2020, arată datele guvernamentale. În 2024, când USDA se așteaptă ca producția din SUA să scadă în continuare din cauza aprovizionării limitate de bovine, se estimează că exporturile vor atinge un minim, din ultimii opt ani, de 2,8 miliarde de lire sterline.

Exportatorii de carne de vită din SUA, cum ar fi Tyson, Cargill și JBS se confruntă cu un risc dublu, din cauza prețurilor mai mari a materiei prime și a puterii dolarului american, ceea ce face ca produsele americane să fie mai puțin atractive pentru alte țări, a spus Pete Bonds, un producător de vite din Texas.

„Viitorul acestei industrii nu este aici în Statele Unite”, a spus Bonds. — ”Este în afară”

Pentru Tyson, pierderea afacerilor de export din SUA agravează presiunea pe marja de profit, din cauza prețurilor mai mari la bovine, au spus analiștii Goldman Sachs. Exporturile de carne de vită din SUA au, de obicei, marje mai mari decât transporturile interne, au spus ei.

Goldman Sachs estimează că marjele vor oscila la negativ 1,1% pentru afacerea cu carne de vită a lui Tyson, de la 8%, în urmă cu un an. Marjele de profit ajustate au fost de 0,2% în al doilea trimestru al lui Tyson din acest an și de 1,6% în al treilea trimestru.

CEO-ul Tyson, Donnie King, a avertizat în august că stocurile scăzute de bovine duc la condiții dificile pe piața de export. 

Fermierii americani încă nu au început să refacă efectivul autohton, au spus producătorii și analiștii. Numărul de juninci, în fermele de îngrășare din SUA, a crescut cu 1,3%, la 1 octombrie, față de un anul precedent, ceea ce semnalează că producătorii le îngrașă pentru sacrificare, în loc să le țină în ferme pentru a se reproduce.

Procesul de refacere a efectivului de bovine va fi probabil lent, ținând sub control exporturile, au spus producătorii și analiștii.

„Numărul de bovine este mic și din ce în ce mai mic”, a spus Derrell Peel, economist agricol la Universitatea de Stat din Oklahoma.

credit foto @iStock, Lylias Lens

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →