În timp ce suprafaţa cultivată cu rapiţă în Rusia este de aşteptat să scadă, se estimează că suprafeţele din Uniunea Europeană, Australia, Canada, India şi SUA vor înregistra creşteri.
În cea mai recentă estimare, Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC) prognozează că suprafaţa globală cultivată cu rapiţă pentru sezonul de comercializare 2025/2026 va ajunge la 44,1 milioane de hectare. Aceasta reprezintă o creştere de 1,4% faţă de sezonul actual şi ar marca cea mai mare suprafaţă de rapiţă din istorie.
Producţia disponibilă în UE pentru sezonul 2024/2025 a fost semnificativ limitată din cauza reducerilor de suprafaţă şi a randamentelor dezamăgitoare. Fermierii europeni sunt acum aşteptaţi să fi extins suprafeţele de producţie cu aproape 4%, ajungând la 6 milioane de hectare. Potrivit IGC, aceste extinderi sunt în principal determinate de preţurile atractive.
Perspectivele pentru producţia de rapiţă în principalele ţări exportatoare rămân încă incerte. În India, condiţiile pentru semănat şi germinare în cea mai importantă regiune producătoare de rapiţă, Rajasthan, sunt afectate de secetă. Mai mult, suprafaţa cultivată cu rapiţă a scăzut cu aproximativ 7,2%, ajungând la 3,12 milioane de hectare.
Cerere pentru sectorul biocombustibililor
În Canada şi Australia, semănatul nu va începe decât peste câteva luni, estimează analiştii IGC. Aşteptările actuale sugerează extinderea suprafeţelor de producţie în ambele ţări, cu condiţia ca cererea să rămână constantă. În SUA, pe de altă parte, este posibilă o creştere de 8,3% a suprafeţei cultivate cu rapiţă.
Această creştere ar fi influenţată, se pare, de cererea tot mai mare din sectorul combustibililor, ca urmare a deciziei Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) de a promova biocombustibilii pentru transportul rutier şi aerian. La mijlocul anului 2024, EPA a aprobat utilizarea uleiului de rapiţă ca materie primă pentru producţia de biocombustibili, decizie care a condus la o creştere semnificativă a importurilor de rapiţă.