Se așteaptă o creștere a prețurilor produselor agricole! Seceta și restricțiile la export amenință livrările globale de alimente în anul 2024 - Revista Ferma
3 minute de citit

Se așteaptă o creștere a prețurilor produselor agricole! Seceta și restricțiile la export amenință livrările globale de alimente în anul 2024

Piata Bursa CANVA Se așteaptă o creștere a prețurilor produselor agricole! Seceta și restricțiile la export amenință livrările globale de alimente în anul 2024

După mai mulți ani de creșteri, 2023 a fost marcat de prăbușirea prețurilor la principalele produse agricole tranzacționate: grâu, porumb, soia și plantele oleaginoase precum rapița sau floarea-soarelui.
„În anii anteriori au fost probleme mari de aprovizionare, care odată cu reducerea blocajelor din Marea Neagră s-au diminuat. Acest lucru a însemnat o creștere a ofertei, deci o mai mare accesibilitate la produsele de bază pentru cumpărători. Neajunsul situației este că prețurile la aceste bunuri alimentare a scăzut atât de mult încât mulți dintre producători închid anul cu pierderi. În acest moment lucrurile par a fi mai stabile, iar recolta din 2023 a fost una bună în majoritatea regiunilor cheie. Dar asta nu înseamnă că nu avem alte pericole”, a avertizat Ole Houe, director de servicii de consultanță la firma de brokeraj agricol IKON Commodities, în declarația sa pentru Reuters.

El Nino reduce producția

Fenomenul meteo El Nino a provocat deja secetă în multe regiuni din Asia în acest an și se preconizează că el va continua cel puțin în prima jumătate a anului 2024. De altfel, orezul, un aliment de bază în multe state, a avut o evoluție diametral opusă față de celelalte cereale, ajungând la cele mari prețuri de tranzacționare din ultimii 15 ani. În plus, din cauza producției slabe și a cererii mari, India, cel mai mare exportator mondial de orez, a decis să restricționeze exporturile, fapt care va continua cel puțin până la următoarea recoltă.

„Avem prognoze referitoare la un fenomen El Nino până în lunile aprilie-mai, iar perspectivele nu sunt încurajatoare. Brazilia va produce mai puțin porumb iar China surprinde piața prin achiziții mari de grâu și porumb de pe piața internațională. În Australia, al doilea exportator mondial de grâu, fermierii se confruntă cu o perioadă extrem de caldă și de aridă, care a redus deja randamentul culturilor și care pune în pericol însămânțările din aprilie”, a adăugat Ole Houe.

Prețurile vor crește

Condițiile meteorologice defavorabile și-au pus amprenta și asupra producției de ulei de palmier, iar presiunea comercială asupra semințelor oleaginoase va fi cu atât mai mare cu cât se așteaptă o creștere a cererii de materie primă în domeniul biocombustibililor, după cum precizează analiștii consultați de Reuters.

„Vedem mai mult riscuri privind creșterea prețurilor la produsele agricole, decât riscuri ce ar determina scăderea lor. Pentru prima dată din 2015 și până în prezent, ne așteptăm ca fenomenul El Nino să afecteze puternic emisfera nordică în timpul sezonului de vegetație. Sunt puțini factorii care să ne facă să credem că prețurile vor continua să fie mici. Din contră, perspectivele noastre economice ne arată că, pe termen lung, ar trebui să ne așteptăm la o cerere crescută și la prețuri pe măsură”, au afirmat reprezentații CoBank, unul dintre creditorii principali ai sectorului agricol din SUA.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →