SCUT împotriva pesticidelor ilegale - Revista Ferma
3 minute de citit

SCUT împotriva pesticidelor ilegale

Fermierii sunt îndemnați să raporteze imediat autorităților și reprezentanților companiilor producătoare dacă intră în posesia unor produse asupra cărora au suspiciuni că ar putea fi falsificate sau neconforme.

 

RECOMANDAREA AIPROM

Fermierilor li se recomandă să cumpere produse pentru protecția plantelor din surse sigure, autorizate și să solicite documente fiscale atunci când achiziţionează pesticide. Produsele pentru protecția plantelor pot fi, ca multe alte mărfuri, contrafăcute. Totodată, pe piața neagră circulă și pesticide care au fost scose oficial din uz, din cauză că erau periculoase pentru sănătatea umană și pentru mediul înconjurător.

 

CE ESTE PROIECTUL „SCUT”

AIPROM, constituită din producători și distribuitori prezenți pe piața reglementată a pesticidelor, este direct interesată să combată comercializarea ilegală a acestor substanțe chimice. Vânzarea la negru a pesticidelor reprezintă o concurență neloială a pieței reglementate și, în același timp, pune în pericol culturile agricole și consumatorii produselor agroalimentare rezultate din acele culturi. AIPROM derulează un proiect numit SCUT, pentru a informa fermierii despre riscurile utilizării pesticidelor contrafăcute și ilegale.

stop pesticide false_b 

 

REZIDUURI DE SUBSTANŢE INTERZISE, ÎN FRUCTE ŞI LEGUME

O serie de pesticide au fost interzise de Uniunea Europeană în ultimii ani. Agricultorii s-au plâns că fără aceste substanțe chimice nu mai pot combate eficient bolile și dăunătorii, dar legea trebuie respectată, dacă nu există derogări din partea ministerului, așa cum au fost acordate pentru neonicotinoide.

Pentru alte substanțe active, utilizate cu precădere în legumicultură sau pomicultură, nu au fost acordate derogări. Cu toate acestea, sunt descoperite în fructe și legume reziduuri ale acestor substanțe, în urma analizelor efectuate în laboratoare oficiale.

 

ÎN VIZORUL POLIŢIŞTILOR

Produsele pentru protecția plantelor atât cele contrafăcute, cât și cele ilegale sunt introduse pe piața europeană în special din țări asiatice. Europol a lansat acum câțiva ani operațiunea Silver Axe, care vizează comerțul cu pesticide contrafăcute și ilegale.

Anul trecut, în primele 4 luni, a fost organizată o operațiune amplă, la care au participat polițiști din toate statele membre ale Uniunii Europene și din 8 țări terțe. Au fost efectuate inspecții la puncte de frontieră terestre și maritime, în piețele interne, la transportatori, fiind verificate și siteurile care vând produse de protecție a plantelor. Faptele au variat de la traficul de produse contrafăcute sau etichetate în mod înșelător până la importurile ilegale de substanțe interzise, cum ar fi clorpirifos, o substanță din categoria insecticidelor vizată în mod special în timpul operațiunii Silver Axe VI. 

 

OPERAŢIUNEA SILVER AXE

În 2021 au fost arestate 7 persoane, în Italia și Spania, au fost identificate 763 de cazuri de încălcare a legii și au fost confiscate 1.203 tone de pesticide, dintre care 100 de tone au fost contrafăcute, iar 82 de tone suspectate a fi contrafăcute. La operațiunea Silver Axe au participat și polițiști români.

Fermierii noștri din sectorul vegetal utilizează pentru protecția plantelor un număr semnificativ (aproape 400) de substanțe active prezente în produsele fitosanitare. O fac în mod responsabil? Click AICI şi află cum sunt utilizate pesticidele.

După mulți ani, România a ajuns, în sfârșit, să respecte legislația comunitară și să efectueze inspecția echipamentelor pentru aplicarea pesticidelor (EAP). Unde se află cele 6 centre pentru testarea EAP?


un articol de

STELIAN RĂDESCU

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →