„Noi avem încheiat un parteneriat cu Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj din Bucureşti, prin care instruim în sistem dual tineri între 14 şi 16 ani care doresc să urmeze o carieră în profesia de mecanic agricol. Durata şcolarizării este de trei ani şi la sfârşit vom acorda o diplomă prin care să se ateste calificarea în meserie, apoi pe fiecare absolvent îl vom sprijini să se angajeze fie la companiile noastre, fie la alte firme din agricultură. La început am avut 42 de elevi, din care unul a renunţat din cauza problemelor de sănătate.
Vom face la mijlocul anului şcolar o verificare, o evaluare a fiecărui cursant, să vedem notele obţinute, cine a lipsit prea mult, căci cu lipsa de la ore eu nu prea sunt de acord. Apoi să vedem cine merge mai departe în profesie, cine continuă studiile şi cine nu!”, ne-a declarat Monika Puiu după ce a expus proiectul în detaliu şi a răspuns întrebărilor fermierilor.
Potrivit liderului APIMAR, cursurile au o durată de trei ani. În primul an, elevii vor face practică în atelierele companiilor partenere APIMAR, respectiv NHR Agropartners, IPSO Agricultură, AgroConcept, Titan Machinery, Farm Tech şi Mewi, într-un interval de timp de 25% din perioada instrucţiei. Din al doilea an, accentual pe activitatea practică va creşte la 60%, iar în ultimul an de studiu va ajunge la 75% din timpul total alocat şcolarizării.
Proiectul privind formarea profesională a mecanicilor agricoli răspunde cerinţelor unui comandament al agriculturii româneşti menit să acopere lipsa mecanizatorilor calificaţi în acest sector de activitate economică, mai ales în condiţiile în care în ultimii ani tot mai mulţi fermieri au depus proiecte pentru dotarea exploataţiilor agricole cu tehnică de mecanizare de ultimă generaţie şi acum nu găsesc operatori calificaţi care să lucreze cu echipamente dintre cele mai moderne.
Se caută elevi brăileni pentru a fi calificaţi în profesii agricole
Cooperativa Agricolă Braicoop s-a dovedit a fi extrem de interesată de acest proiect, care îşi găseşte aplicabilitatea şi utilitatea în fermele membrilor săi. Partenerii proiectului îşi doresc să înceapă în toamnă cu o clasă astfel: jumătate dintre elevi să urmeze profesia de mecanic agricol şi jumătate pe cea de agricultor; să meargă în ferme şi să înveţe pe viu despre tehnologiile de cultivare a pământului, despre modul cum se lucrează terenul, lucruri pe care mecanicul agricol nu le învaţă prin programa de şcolarizare. „Acum am venit să discutăm concret şi să vedem dacă putem să preluăm noi elevii la Bucureşti sau să găsim o unitate de învăţământ în Brăila care să fie de acord să înceapă cu o clasă formată din 15 sau 20 de elevi. Eu cred că o clasă la şcoala profesională trebuie să înceapă cu un modul de instrucţie format minimum minimorum din 15 cursanţi; ar fi cea mai bună opţiune şi asta este şi cerinţa mea”, a explicat Monika Puiu.
Liderul APIMAR a ţinut să sublinieze încă o dată sprijinul acordat în susţinerea acestui proiect de către Asociaţia Presei Agricole din România, inclusiv de revista Ferma şi portalul de ştiri Agroinfo!
Articol publicat in revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)