Scoaterea, sortarea şi valorificarea materialului săditor în pepinierele pomicole - Revista Ferma
7 minute de citit

Scoaterea, sortarea şi valorificarea materialului săditor în pepinierele pomicole

pomicultura prima pagina m Scoaterea, sortarea şi valorificarea materialului săditor în pepinierele pomicole

Dacă lucrarea se amână pentru primăvară, scoaterea va începe imediat după dezgheţ, când solul va fi zvântat, şi poate dura până la pornirea mugurilor în vegetaţie. Din acest punct de vedere există riscul ca perioada de plantare să întârzie, deoarece primăvara pământul se zvântă mai greu şi destul de târziu.

• Desfrunzirea materialului săditor. S-a demonstrat că pomii scoşi în toamnă şi cei stratificaţi rezistă mult mai bine la scăderile mari de temperatură din timpul iernii. Însă, oprirea vegetaţiei în toamnă nu are loc în acelaşi moment pentru toate speciile şi soiurile, ceea ce conduce la o eşalonare în timp a lucrării. Uneori, acest lucru nu poate fi respectat, din cauza menţinerii frunzelor pe pom.

În această situaţie se impune desfrunzirea puieţilor (pomilor), manual, sau chimic, pe bază de soluţii cu efect defoliator (Ethrel 500 ppm, Sulfat de Cupru 1%).

• Utilaje, echipamente şi accesorii. La scoaterea pomilor din câmpul II se utilizează un plug special cu organ activ în formă de U (plug 445), montat pe un tractor S-650.

De asemenea, avem nevoie şi de următoarele materiale: sfoară, fire de plastic, etichete, caiet-registru de pepinieră, mijloace de transport etc.

Înainte de scoatere, se verifică puritatea biologică şi se îndepărtează impurităţile, apoi fiecare pom se etichetează.

În cazul toamnelor secetoase se irigă cu 2-3 săptămâni înainte, pentru a se uşura scoaterea.

• Scoaterea propriu-zisă se face mecanizat, cu pluguri, sau manual, cu cazmaua (în cazul unui număr redus de pomi). Indiferent de modalitatea aleasă, trebuie să aveţi grijă ca rădăcina puieţilor să nu fie vătămată şi să aibă o lungime minimă de 25-30 cm.

În cazul dizlocării mecanice, organul activ al plugului va antrena o fâşie de sol care va fi fragmentată şi va permite recoltarea cu uşurinţă a pomilor altoiţi.

Dacă pomii vor fi scoşi manual, cu cazmaua, se va săpa un şanţ în lungul rândului, apoi se va încerca dizlocarea puieţilor prin înfigerea cazmalei în partea opusă şi prin împingerea pământului către şanţul existent.
Pomul altoit se apucă de trunchi, cât mai aproape de colet, fără a-l apleca brusc, deoarece altoiul se poate desprinde de portaltoi.

Apoi se trage în afară, în aşa fel încât rădăcina să rămână întreagă.

• Etichetarea puieţilor se efectuează înaintea scoaterii puieţilor, ţinând cont de faptul că autenticitatea soiurilor este un aspect foarte important.

Pomii se etichetează individual prin prinderea unei etichete pe ax; se pot forma pachete de 5-10 pomi la care se ataşează o etichetă, atunci când livrarea materialului se face la locul de producere a acestuia.

Pachetele se prind cu rafie, cu sfoară sau cu sârmă, astfel încât să nu sugrume pomii.

Sortarea pomilor din pepiniere

Sortarea pomilor se face concomitent cu scoaterea acestora, de către personal specializat, ţinând cont de condiţiile prevăzute de STAS pentru fiecare specie:

– eliminarea pomilor cu rădăcinile afectate de Agrobacterium tumefaciens;
– rădăcinile să fie bine dezvoltate, turgescente, fără răni sau urme de paraziţi şi fără pete;
– lungimea rădăcinilor la pomii de doi ani este de minim 25-35 cm, iar la cei de un an, la arbuşti şi la tufe, de minim 20 cm;
– tulpina trebuie să fie dreaptă, sănătoasă, cu scoarţa netedă şi lucioasă, fără vătămări mecanice sau cu urme de degerături, grindină, gomoze, atacuri de boli şi de dăunători.

Scoaterea se face pe clase de înalţime, pornind de la minim 80 cm şi grupându-se în continuare din 20 în 20 cm.
În pepinierele moderne există hale de sortare şi chiar de păstrare, prevăzute cu instalaţii speciale pentru menţinerea unei temperaturi şi unei umidităţi constante, favorabile păstrării pomilor.

Stratificarea puieţilor

Pomii scoşi din pepinieră se stratifică cât mai repede pentru a se evita uscarea rădăcinilor, indiferent dacă expedierea va avea loc imediat sau după o anumită perioadă de timp.

Locul ales pentru acest proces trebuie să fie permeabil, adăpostit de vânturi, să nu ţină apa, să nu fie supus inundaţiilor şi să aibă expoziţie sudică, deoarece se dezgheaţă devreme primăvara. Dezavantajul expoziţiei sudice este acela că, din cauza diferenţelor mari de temperatură de la zi la noapte, pot să apară crăpături pe tulpină, situaţie în care se recomandă protejarea acestora la sfârşitul iernii cu diferite materiale.

Dimensiunile aproximative ale şanţurilor sunt de 50 cm adâncime, 50-100 cm lăţime şi 50 m lungime.

Stratificarea. Pomii se aşază în şanţ, de preferat cu rădăcinile fasonate şi în poziţie oblică, într-un singur rând. Se acoperă apoi rădăcinile cu un strat de pământ mărunt şi reavăn sau în amestec cu nisip şi se tasează bine pentru a nu rămâne goluri de aer. Se continuă în acelaşi mod cu rândurile următoare.

Dacă pământul este uscat, se udă abundent spre a asigura acoperirea totală a rădăcinilor şi pentru a evita deshidratarea.

Transportul pomilor se face cu autovehicule dotate obligatoriu cu sistem de acoperire. Pomii se aşază în mijlocul de transport cât mai strâns, pentru a se folosi cât mai eficient spaţiul şi pentru a preveni frecarea lor. Ramurile şi rădăcinile acestora nu trebui să fie vătămate sau rupte.

RECOMANDĂRI

– Se evită scoaterea prea timpurie a materialului săditor, pentru ca procesele de coacere a lemnului să nu fie întrerupte înainte de vreme. În cazul scoaterii întârziate, se pierd cantităţi importante de substanţe de rezervă, iar eventualele răni produse pe rădăcini nu au timp să se caluseze până la sosirea gerurilor.

– Pentru a permite scurgerea apei, de jur-împrejurul zonei cu pomii stratificaţi, se pot săpa şanţuri înclinate, de 20 cm adâncime.

– Indiferent de locul ales, terenul pe care sunt stratificaţi pomii se împrejmuieşte cu gard din plasă pentru a-i proteja de iepuri şi de alte rozătoare.


LUCRĂRI LA SFÂRŞITUL TOAMNEI

Prevenirea pierderilor în plantaţii şi în pepiniere

Se vor lua măsuri de prevenire a pierderilor produse de rozătoare şi de alte animale (iepuri, căprioare, şoareci). În acest scop, plantaţiile şi pepinierele se împrejmuiesc cu gard din plasă, iar în parcele mai mici, în curţi şi chiar în cazul pomilor tineri izolaţi, trunchiurile acestora se protejează, folosind tulpini de floarea soarelui sau de porumb, împletituri din paie, stuf, trestie, nuiele de alun, salcie, soc, plasă de sârmă subţire, hârtie cerată sau folie din polietilenă perforată.

În spaţiile de stratificare a pomilor ce urmează a fi păstraţi peste iarnă în vederea plantărilor de primăvară se previne atacul de şoareci, de şobolani şi al altor rozătoare mici, prin prăfuirea galeriilor sau folosirea momelilor otrăvite cu fosfură de zinc, fosfură de aluminiu, nicotină etc.

Tăieri de toamnă-iarnă

Dacă timpul permite, se pot continua tăierile de întreţinere şi de fructificare la speciile seminţoase pe rod. În funcţie de vârsta plantaţiei, se va urmări limitarea volumului coroanelor în plan vertical şi orizontal, precum şi echilibrul anual de creştere şi de rodire.

Acolo unde intensitatea creşterilor a început să se diminueze şi lăstarii anuali sunt tot mai mici, iar producţiile anilor anteriori au fost reduse, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ, trebuie să se aplice tăieri de regenerare. În acest caz, şarpantele şi unele subşarpante se scurtează, tăind lemnul vechi de 4-5 ani, chiar de deasupra ramurilor laterale.

Tăierile de regenerare se eşalonează pe parcursul mai multor ani şi sunt însoţite de fertilizări şi de lucrarea adâncă a solului.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →