Schimbări importante în Planul Strategic 2027! - Revista Ferma
4 minute de citit

Schimbări importante în Planul Strategic 2027!

2023 vs 2024 agricol credit foto iStock.comvalio84sl Schimbări importante în Planul Strategic 2027!
credit foto iStock.com/valio84sl

Comisia Europeană a aprobat, în decembrie anul trecut, modificarea Planului Strategic PAC al României pentru perioada 2023-2027. Ce modificări importante cuprinde noua variantă a documentului?

Planul Strategic 2027 consolidat redefinește fermierul activ, modifică o parte din condițiile de accesare a plăților directe, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru cel zootehnic și introduce noi forme de sprijin pentru fermierii români. 

DEFINIȚIE NOUĂ PENTRU FERMIERUL ACTIV în Planul Strategic

Potrivit Planului Strategic 2027 modificat, sunt considerați fermieri activi fermierii persoane fizice sau juridice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul să primească plăţi directe în cuantum mai mic sau egal cu 5.000 euro, precum și cei care nu au depus cereri unice de plată în anul anterior, dar calculul estimat al plăților directe nu depășește 5.000 euro.

Pentru fermierii, persoane fizice sau persoane juridice, care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul să primească plăţi directe peste 5.000 euro, sunt definite condiții pentru două categorii de fermieri: cei care exploatează sub 50 ha de teren agricol și cei care exploatează peste 50 ha.

Potrivit MADR, prin aceste modificări, 90% dintre fermieri mici și mijlocii se vor încadra ca fermieri activi. 

SUBVENȚII ȘI PENTRU CEI CU ACTIVITĂȚI NON-AGRICOLE

Persoanele juridice ori formele asociative de persoane fizice sau juridice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăți directe peste 5.000 euro, precum și cei care depun pentru prima dată cererea de plată și au activități non-agricole, pot fi, de asemenea, considerate fermier activ îndeplinesc anumite condiții. 

CÂȚI FERMIERI AU PRIMIT SUBVENȚII PESTE 5.000 EURO?

Potrivit MADR, în 2023, din cele aprox. 60.601 cereri de plată depuse care ar avea dreptul la peste 5.000 euro, aproximativ 32.802 cereri au suprafețe sub 50 de ha. La acestea se adaugă 1.724 de dosare fără suprafață, dar cu solicitări de plăți directe în sectorul zootehnic de peste 5.000 de euro.

Astfel, conform noii definiții, peste 56% din cererile care ar avea dreptul la plăți directe de peste 5.000 euro vor fi verificate pentru îndeplinirea condițiilor de venit minim din domeniul agricol.

NOI TERENURI LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE

O altă modificare a PS 2023-2027 vizează includerea în definiția pășunii sau pajiștii a terenurilor cultivate sau recoltate în sistem de paludicultură, adică terenurile cu stuf din Delta Dunării.

REGULĂ NOUĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR ÎN ZOOTEHNIE

Toate animalele pentru care se solicită subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în 2024 trebuie să fie înscrise în Baza Națională de Date (BND) a ANSVSA și nu în RNE (Registrul Național al Exploatațiilor), așa cum era prevăzut anul trecut.

Modificările vizează toate măsurile de sprijin cuplat din sectorul zootehnic și de bunăstare a animalelor.

SPRIJIN CUPLAT PENTRU OVINE

Pentru sprijinul cuplat la ovine și caprine, dispare condiția de a asigura un berbec cu origine la 35 femele ovine înscrise sau neînscrise în registrele genealogice ale raselor și nu mai e nevoie ca animalele să fie înscrise în Registrele Genealogice ale raselor pentru a obține sprijinul cuplat, e suficient ca animalele să fie înscrise în Baza Națională de Date (BND) și să se găsească în exploatații cu cod ANSVSA. 

Celelalte condiții au rămas nemodificate, iar alocarea financiară a măsurii PD-24 a rămas la 411,8 mil. euro.

230 EURO/HECTAR, DE LA APIA

O nouă plată directă pe hectar a fost introdusă în Planul Strategic 2023-2027 începând din 2024: PD 26 – sprijin cuplat pentru venit pentru porumbul de siloz. 

Pentru perioada 2024-2027, suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 20.000 ha/an, cu un cuantum indicativ planificabil de 230 euro/ha.

Alocarea financiară a intervenției a fost stabilită la 18,4 milioane euro.

În 2023, APIA a primit cereri de plată pentru 34.165 ha cultivate cu porumb pentru siloz.

SUBVENȚIA DE 100 EURO/VACĂ

O altă noutate pentru 2024 este eco-schema PD-27 – Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate, cu un cuantum de 100 euro/UVM, pentru pășunatul extensiv, timp de minimum 120 de zile pe an.

Potrivit MADR, cei 100 euro/UVM reprezintă 77% din valoarea plății rezultată din metodologia de calcul în cazul bovinelor de lapte și 90% în cazul bovinelor de carne.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →