un articol de
STELIAN RĂDESCU
E bine ştiut că începând cu data de 13 octombrie 2020, legea 175/2020 privind vânzarea terenurilor din extravilan îşi produce efectele.
BLOCAJ LA NIVELUL NOTARIATELOR
Unii proprietari şi clienţi se află, însă, în curs de finalizare a tranzacţiilor, cu precădere în birourile notariale. Acest lucru a dus, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Ioan Dancă, la un ”blocaj la nivelul notariatelor”. Iată declaraţia sa despre acest subiect: “Cu alte cuvinte, contractele de vânzare-cumpărare terenuri aflate în curs de finalizare până la 15 februarie 2021 sunt exceptate de la prevederile acestei legi (Legea 175/2020 – n. red.), care, repet, a dus la un blocaj la nivelul notariatelor în ceea ce priveşte finalizarea acestor acte de vânzare-cumpărare a terenurilor din extravilan”, citată de site-ul avocat.net.
DEROGARE PRIN OUG
Prin urmare, în 5 noiembrie, Guvernul a adoptat OUG cu un singur articol care prevede că ”prin derogare de la prevederile tezei finale a alineatului (1) al articolului II din Legea nr. 175/2020 ( … ) cererile depuse până la intrarea în vigoare a acesteia se supun legislaţiei în vigoare la data depunerii lor. Contractele de vânzare se încheie în baza avizelor finale sau adeverinţelor eliberate ca urmare a cererilor depuse până la data intrării în vigoare a Legii nr. 175/2020 şi se supun legislaţiei aplicabile la data depunerii cererilor”.
foto: canva.com
3 CONSECINŢE NEGATIVE
Guvernul a motivat că dacă nu ar fi promovat în regim de urgenţă acest act normativ, ar fi existat consecinţe negative prin:
- Nefinalizarea contractelor de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, cu posibile implicaţii financiare negative în desfăşurarea activităţilor fermierilor sau încheierea contractelor de creditare;
- Nefinalizarea lucrărilor privind ofertele de vânzare aflate în curs de soluţionare, la data intrării în vigoare a noilor prevederi, pot provoca efecte negative semnificative, atât în ceea ce priveşte proprietatea privată, cât şi limitarea exercitării acestui drept garantat şi ocrotit în Constituţie României.
- Apariţia de noi litigii cu privire la întârzierea sau blocarea procesului de verificare a cererilor de afişare a ofertelor de vânzare şi a documentelor jutificative, cauzate de data soluţionării dosarelor, cu impactul financiar negativ asupra bugetului de stat prin aplicarea de sancţiuni de către instanţele de judecată naţionale şi internaţionale.
Aşadar, contractele de vânzare a terenurilor agricole nefinalizate respectă vechea lege!
CINE POATE OPRI VÂNZAREA?
Noua lege a terenurilor agricole a adus câteva prevederi care le pot îngreuna chiar şi fermierilor români accesul la piaţa funciară. S-au înmulţit şi au apărut categorii noi de preemptori, iar ordinea acestora a suferit schimbări.
Click AICI şi vezi cele mai importante modificări aduse de Legea 175/2020! Cine poate tergiversa procesul de vânzare?