Săndel Malaxa: De ce statul nu ajută fermele zootehnice afectate de secetă? - Revista Ferma
3 minute de citit

Săndel Malaxa: De ce statul nu ajută fermele zootehnice afectate de secetă?

„Eu sunt într-un caz fericit pentru că am avut posibilitatea să irig; dar ceilalţi fermieri nu au cules nimic ce vor face?! ”, se întreabă el, altruist, neuitând că de pe o parcelă de 30 de hectare semănată pe dealurile Fârţăneştilor nu a făcut un bob! Calamitate 100%! Aşa se face că în prag de iarnă „am să intru foarte şifonat; foarte subţire, cu mai puţin de jumătate din baza furajeră, în comparaţie cu anul trecut! Ca şi proteină, dintr-un necesar de 100 de tone de boabe, am făcut cam 40 la sută! Mi-ar mai trebui câteva zeci de tone de furaj grosier, lucernă, borceag, sparcetă…”

 

De ce statul nu ajută fermele zootehnice afectate de secetă?

 

Fermierul, care se trage dintr-o străveche familie de cunoscuţi crescători de animale, are o stână cu 500 de oi din rasa Merinos de Palas şi 100 de capre.

Lucrează o suprafaţă de teren de vreo 70 de hectare, cultivată, îndeosebi cu cereale şi plante furajere, pentru a susţine zootehnia.   

sandel malaxa nou_b 

„Eu pun întrebarea: am pierdut la cultura mare; sunt pe minus! Într-adevăr, statul a promis, deocamdată, că ne va despăgubi cu ceva! Însă a rămas la nivel de promisiune! Dar cu fermele zootehnice ce facem? De unde să cumpăr furaje, şi de unde bani?! Nu m-am înhămat la credite bancare, aştept subvenţia! De fiecare dată când a fost secetă, noi, crescătorii de animale, nu am fost ajutaţi! Suntem scoşi din ecuaţie! Păi, dacă nu am făcut producţie vegetală, nu suferă şi zootehnia?!”, se întreabă pe bună dreptate fermierul, subliniind că în 2020, de pe 15 ha de lucernieră nu a cosit un fir, iar statul a dat ajutoare doar pentru grâu! Şi repetă: „Eu sunt un caz fericit, dar ceilalţi crescători, vecini de-ai mei ce vor face, dacă nu au?!”

 

Până nu plouă, nu voi semăna

 

Fermierul spune că are sămânţa de grâu pregătită, dacă nu va ploua nu va semăna! „Aş fi vrut să pun 30 de hectare, pentru orz e mult prea târziu. Dacă până în primăvară se va reface rezerva de apă, atunci voi semăna porumbul; dacă nu, voi lăsa terenul în nelucrare. Şi ca mine sunt foarte mulţi fermieri din zona Moldovei”, explică Săndel Malaxa. 

aratura-de-toamna.2_b 

Secetă cruntă în judeţul Galaţi

 

Agricultorul gălăţean susţine că vecinilor săi de tarla le-au murit rapiţa. „Este unul lângă mine din Târgu Bujor care a semănat mai bine de 100 de hectare de rapiţă. Cel puţin 60 la sută din cultură este moartă. Nu mai vorbesc despre cerealele păioase, de grâu şi de orz, care nu au răsărit din pământ!”,

Cauza este una singură: n-a plouat deloc, niciun strop, din luna august! „De trei luni, la noi  e o secetă cruntă! Terenul nici vorbă să se poată ara. Abia am putut intra cu un disc greu. Aştept să plouă ca să plugăresc miriştea şi mai vin cu un disc, după care voi semăna grâu.”, explică Malaxa.

Până atunci, aşteaptă subvenţia salvatoare!   

Marian MUŞAT

 

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →