„Am început să intrăm la lucru mai de timpuriu că ne-a permis vremea și am semănat ceva lucernă ca plantă fixatoare de azot, iar acum ne pregătim de floarea soarelui. Zilele acestea de început de lună cu temperaturi pozitive ne obligă să semănăm. Am scăzut suprafaţa de porumb la 80 ha din cauza dăunătorilor! Pe zona noastră este prea puternic viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera) – dăunătorul complet din cultura de porumb”, ne-a declarat inginerul Samson Popescu.
Fermierul din Cărpiniş trebuie să evite să mai facă monocultură. „Nu mai pun niciun metru pătrat de porumb după porumb, din cauza atacului masiv de Diabrotica. La noi în zonă, cultura porumbului a ocupat mai mult de 50% din suprafaţa cultivată an de an şi s-au înmulţit dăunătorii. Sunt probleme cu Ostrinia nubilalis, sfredelitorul porumbului, dar şi cu Helicoverpa armigera – omida fructificaţiilor”, a precizat cultivatorul din Banat.
Prețul este falimentar!
Potrivit acestuia, anul trecut după secetă au venit ploile şi, fiind umidiatea crescută, pe rănile produse de dăunători s-au dezvoltat aflatoxinele. „Din această cauză nu prea se cumpără porumbul din zona noastră! Achizitorii evită să cumpere porumbul de la noi și îl preferă pe cel din Ucraina că e şi mai ieftin, e şi mai bun. Porumbul din Ucraina e sub un leu kilogramul, am ofertă şi la 70 de bani kilogramul.
Dacă o mai ţine un an tot aşa cu boli, cu dăunători, plus preţurile destul de mici, vom da faliment cu toţii!”, şi-a exprimat îngrijorarea timişeanul.
Fermierul este amărât şi din cauza preţurilor fluctuante ale fertilizanţilor. „Am avut îngrăşăminte luate din toamnă şi acum s-au ieftinit. Am dat pe uree peste 5.000 de lei tona şi preţul a scăzut sub 3.000 de lei. Costurile cu floarea şi porumbul se vor duce, cu siguranţă, la 6-7.000 lei pe hectar”, a explicat el.
un articol de
MARIAN MUŞAT