Mâhnit nevoie mare, inginerul Samson Popescu, fermier din Cărpiniş, şi-a revenit cu greu din uluire atunci când a văzut în contabilitate că cerealele păioase sunt sub linie, la roşu!
“Cu excepţia rapiţei, culturile de toamnă – adică orzul, grâul şi triticalele – mi-au adus pagubă! Nu scot cheltuielile!! La 5.000 şi ceva de kilograme obţinute la hectar să nu-ţi scoţi cheltuielile, nu prea e în regulă!”, ne-a declarat plin de amărăciune bănăţeanul.
Deşi a produs mai bine de cinci tone de grâu în medie la hectar (o producţie cât de cât mulţumitoare) a ieşit în pierdere pentru că preţul de valorificare, de 85 de bani kilogramul, a fost neacoperitor cu aproape 1.000 de lei pe hectar!
“Cu trei tratamente, cu uree cumpărată la 5.600 lei tona, cu îngrăşămintele chimice complexe băgate în pământ, plus ceva produse de la Timac, cu sămânţă certificată din verigile biologice superioare, cheltuielile s-au dus undeva la 5.200 de lei pe hectar. Şi eu m-am mirat când am văzut în contabilitate!”, ne-a declarat fermierul.
Acesta şi-a amintit că în toamnă a avut şi un tractor defect şi a fost nevoit să făcă o parte din lucrări cu terţi.
După cum ne spune, nu este singurul fermier din zonă care iese pe minus la cultura de grâu!
Premisele obţinerii unor producţii foarte bune!
“Nădejdea mea este în culturile prăşitoare de primăvară, arată mult mai bine, de mult nu am mai avut aşa porumb şi floarea soarelui la Cărpiniş! Una peste alta, sper să se compenseze paguba de la cereale şi să merg mai departe… “, a precizat cultivatorul.
Samson Popescu are în câmp 30 de hectare semănate cu floarea soarelui şi aproape 100 cu porumb. Cu câteva zile în urmă a primit 30 de litri de apă şi-i mulţumit, doar să nu se întâmple vreun accident climatic: o furtună, o grindină, un eveniment devastator care să-i pună jos culturile.
Altminteri, în ferma lui de la Cărpiniş sunt premisele pentru obţinerea unor producţii foarte bune!
Fermierul are combinele gata pregătite să recolteze floarea soarelui. Cel mai probabil, la sfârşitul lunii.
“Un sezon dezastruos din punct de vedere al preţurilor!”
“Producţia de porumb am contractat-o la 75 de bani kilogramul; am zis că tot nu am unde s-o depozitez, vedem ce-o fi… Şi floarea vreau s-o vând, m-a sunat de la o fabrică din Carei şi mi-a oferit 1.600 lei pe tonă, deşi speram să obţin măcar la 2 lei kilogramul!”, a explicat Samson Popescu.
“Sezonul a fost dezastruos din punct de vedere al preţurilor! Ideea este că venim după un an de secetă, iar acum sunt preţurile cele care ne distrug! Majoritatea fermierilor din zona noastră stau rău la partea economică. Şi dacă tot ne îndatorăm la bănci an de an, probabil că mâine – poimâne vom rămâne şi fără pământ! Cred că asta se şi urmăreşte. Şi aşa jumătate din terenurile din judeţul Timiş nu mai sunt în proprietatea românilor, ci luate de străini!”, a conchis fermierul din Cărpiniş.