2 minute de citit

Samson POPESCU: În loc să creştem, suntem la limita supravieţuirii

Iată mesajul său la final de 2019 şi ce speranţe are pentru 2020!

Samson POPESCU (Timiş): „2019 a fost un an cu provocări. M-am obişnuit cu ideea că nici un an nu seamănă cu altul şi fiecare este plin de provocări în agricultură. Anul acesta, provocarea a fost faptul că în primăvară am avut precipitaţii în exces, boli la culturile de păioase, care, statistic, au mai fost în România în urmă cu 50 de ani, în anii ‘70, când au venit mari inundaţii în ţara noastră, creând condiţii favorabile pentru infecţia cu boli la păioase. Cele 40 de zile în care temperaturile au fost sub 25 de grade şi umiditatea peste 80%, favorizând infecţia, nu ne-au permis să facem nici lucrările de tratament, toate fiind lucruri care au contribuit la o calitate a grâului pentru panificaţie destul de scăzută, cel puţin în zona noastră de vest. În consecinţă, preţul a fost mic, producţiile, de asemenea, mici şi am avut pierderi.

Samson Popescu este un cititor fidel al revistei Ferma_b

Culturile care nu au avut probleme – floarea-soarelui, soia şi porumbul – au dat producţie. Dar, din păcate, nu au avut preţ. Pentru că aşa se fac jocurile; noi, fermierii români, nefiind organizaţi, nu avem posibilitate de negociere. Statistic, privind din 2012 încoace, în ultimii şapte ani, preţul porumbului românesc este în scădere. În acelaşi timp, inputurile au crescut cu 3%, cu 5%, cu 25% chiar preţul la motorină. Noi în loc să creştem, să ne capitalizăm, să ne putem dezvolta, suntem la limita supravieţuirii. Nefiind organizaţi, nu are cine să ne ţină şi nouă parte, iar traderii de cereale se joacă cu nervii noştri şi manipulează piaţa, plusvaloarea se duce la lei, la fermier mai puţin.

Bazele pentru 2020 sunt puse, culturile de grâu şi de rapiţă au răsărit puţin mai târziu, dar sunt într-o fază bună. Dacă dă Dumnezeu ploaie şi se mai acumulează puţină apă în sol, probabil vom semăna şi anul viitor în condiţii bune pentru culturile de primăvară”.

La mulţi ani!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →