Fac boala porcii cu vârste între 2-4 luni. Receptivitatea la boală este influenţată de intervenţia factorilor favorizanţi (alimentaţie necorespunzătoare, zooigienă deficitară, diverse boli cronice). Boala poate apărea ca autoinfecţie, sau ca infecţie din afară organismului prin surse secundare de contaminare.
Sursa principală de infecţie o reprezintă porcii bolnavi sau porcii trecuţi prin boală şi sănătoşi clinic, dar purtători şi excretori de salmonele, care ajunse în mediul exterior (apă, furaje, sol), constituie surse secundare de infecţie pentru alte animale. Şobolanii şi şoarecii sunt şi ei surse de infecţie. Boala apare sporadic sau enzootic.
Tabloul clinic
Există trei forme de evoluţie a bolii.
Forma acută manifestă prin febră (temperatura este între 41,5-42C), lipsa apetitului, diaree cu fecale de culoare gălbuie. După 1-2 zile apar pe piele pete vineţii, în zonele cu pielea fină. Finalul bolii este moartea în 1-10 zile.
Forma subacută se manifestă prin semne asemănătoare, dar mai reduse ca intensitate. Animalul slăbeşte progresiv, abdomenul este supt (datorită diareei), spinarea este cifozată, mersul oscilant, pielea vânătă. Moartea se produce în 3-4 săptămâni în 25-50% din cazuri.
Forma cronică se exprimă prin slăbire progresivă până la caşexie, rămânere în urmă cu dezvoltarea, pielea este crustoasă, fecalele sunt diareice, porcii pot prezenta respiraţie dificilă. Moartea survine în 75% din cazuri după câteva săptămâni de evoluţie.
La necropsie se constată: hiperplazie splenică (splina este mărită, de culoare roşu-vişiniu). În intestinul gros, pe mucoasă sunt ulcere acoperite de mase necrotice care sunt înconjurate de o zonă mai proeminentă. Leziunile se extind pe toată suprafaţă mucoasei dându-i acesteia aspectul tărâţos.
Diagnosticul
Deoarece salmoneloza porcului se poate confunda cu pesta porcină clasică pentru precizare se recurge la examenul de laborator. Pentru aceasta se trimit laboratorului veterinar cadavre întregi, organe sau fragmente de organe cu leziuni, din care se fac examene bacteriologice.
Prevenirea bolii
Se realizează prin măsuri generale. Se va avea în vedere în mod deosebit: asigurarea unei alimentaţii cu conţinut corespunzător în principii nutritivi, săruri minerale şi vitamine (mai ales vitamina A); evitarea înţărcării timpurii; evitarea adăposturilor umede şi reci. Se vor achiziţiona porci numai din efective sănătoase. La nevoie medicul veterinar poate recomanda utilizarea vaccinului viu atenuat contra salmonelozei porcului.
Combaterea
În focarele de boală se recomandă ca porcii cu forme cronice să se sacrifice, iar cei cu forme acute şi subacute să se trateze cu antibiotice şi/sau chimioterapice. Preventiv, la purceii din loturile infectate, se administrează în furaje antibiotice sau chimioterapice, timp de 6-10 zile. Tratamentul antibacterian dă rezultate bune dacă este asociat cu suplimente vitaminice şi aminoacizi în furaje.
Articol publicat în revista Ferma nr. 1(33)/2005