SALARIU MINIM AGRICULTURĂ: Câți bani primesc angajații din acest sector de la 1 IULIE! - Revista Ferma
3 minute de citit

SALARIU MINIM AGRICULTURĂ: Câți bani primesc angajații din acest sector de la 1 IULIE!

iStock 613902636 SALARIU MINIM AGRICULTURĂ: Câți bani primesc angajații din acest sector de la 1 IULIE!
Credit foto: istockphoto.com/fotokostic

Valoare salariu minim agricultură: Ministerul Muncii clarifică ce sumă se ia în calcul pentru angajații din agricultură și industria alimentară de la 1 iulie 2024, când crește salariul minim brut pe economie.

Angajații din agricultură și industria alimentară primesc, în prezent, un salariu minim brut de 3.436 lei (mărit prin OUG 93/2023), dar beneficiază de anumite facilități fiscale prin scutirea de impozit pe o parte din venit.

Potrivit Hotnews, firmele din agricultură și industria alimentară nu știu ce nivel de salarizare trebuie să aplice de la 1 iulie 2024, când salariul minim garantat în plată crește de la 3.300 lei la 3.700 lei, pentru că salariul minim brut pentru agricultură și industria alimentară, reglementat special prin Legea 134/2022 și modificat prin OUG 93/2023, va fi mai mic decât salariul minim brut general.

La solicitarea Hotnews, Ministerul Muncii a precizat că

”Salariile minime pentru sectorul agricol și industria alimentară, precum și salariul minim în construcții au fost stabilite prin derogare de la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003-Codul muncii.

Începând cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, suma de 200 lei/lună reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit şi care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii se majorează la nivelul de 300 lei/lună.

În aplicarea acestor prevederi considerăm că salariul minim se va aplica corespunzător fiecărei reglementări care îl stabilește, respectiv salariul minim general conform H.G. nr.598/2024, iar pentru sectoarele construcții și agricol și industria alimentară conform O.U.G. nr.93/2023.”

Așadar, în cazul angajaților din agricultură și industria alimentară, se va aplica valoarea mai mică a salariului minim brut, respectiv 3.436 lei și nu salariul minim brut majorat, de 3.700 lei.

De la 1 iulie 2024, angajații din agricultură și industria alimentară vor primi salariul net, adică bani în mână, 2.396 lei.

FERMIER: Angajatului nu pot să-i spui eu îți dau atâta pe lună, dar tu din banii ăia trebuie să-ți plătești la stat!

”Angajatului nu pot să-i spui eu îți dau atâta pe lună, dar tu din banii ăia trebuie să-ți plătești la stat. Dacă-i spui așa ceva, a plecat. Cu angajatul negociezi salariul net. A crescut salariul minim net în agricultură. În cârca cui pică? În cârca noastră, a fermierilor!”

afirmă Leon Cloșcă, administratorul unei ferme de vaci de lapte cu 120 de capete de animale.

Cea mai mare discriminare din agricultura românească!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →