SAFECAP WG, aliat de bază împotriva manei la cartof - Revista Ferma
3 minute de citit

SAFECAP WG, aliat de bază împotriva manei la cartof

Anul acesta se împlinesc 180 de ani de la primele înregistrări ale infecției cu mana cartofului (Phytophthora infestans) de pe mapamond (anii 1843, USA). La aproape două secole distanță, pierderile globale cauzate de această boală în cultura de cartof ating sume uriașe (6,7 miliarde USD*), fapt care o poziționează drept cel mai agresiv agent patogen pentru această specie.

 

CLIMĂ FAVORABILĂ PATOGENULUI


Riscul de infecție poate varia în funcție de factorii de mediu, de starea de sănătate și vigoare a plantelor de cartof, de respectarea planului tehnologic al tratamentelor fungicide în diferite fenofaze ale culturii sau de modul de depozitare a tuberculilor. Condițiile climatice din zonele de cultură a cartofului în România sunt favorabile evoluției patogenului, poate și din acest motiv, cel mai căutat cuvânt pe internet în 2022 a fost „vremea”. Avertizările de mană trebuie să fie obligatoriu urmate de tratamentele pentru prevenirea bolii sau, în cel mai rău caz, pentru stoparea ei în primele faze ale infecției.

Din cauza adaptabilității patogenului la utilizarea repetată a substanțelor active, programele de management se concentrează pe utilizarea combinată și alternanța fungicidelor cu mod diferit de acțiune, pentru rezultate mai sigure.

Foto 1_ Atac de mană pe tulpină (sursa dreamstime.com)_b

Foto 1: Atac de mană pe tulpină (sursa dreamstime.com) 

 

SAFECAP WG – COMPATIBILITATE RIDICATĂ CU ALTE FUNGICIDE


Fungicid sistemic local pe bază de cimoxanil (450 g/kg), SAFECAP WG se prezintă sub formă de granule dispersabile în apă (formulare WG). Substanța activă este preluată rapid de către plantă și acționează la scurt timp după tratament împotriva manei cartofului (Phytophthora infestans), având atât rol de prevenire, cât și efect curativ în stadiile primare ale infecției. 

Cimoxanilul rezistă foarte bine la spălare, de aceea SAFECAP WG este un fungicid foarte eficient în culturile de cartof cu tehnologie intensivă sau în fermele care au în dotare sisteme de irigații. Asigură controlul superior al bolii în perioada de incubație, prevenind extinderea infecției și limitând riscul acesteia de a produce pagube în cultură.

• Aplicarea preventivă a SAFECAP WG are rezultate concrete imediate, datorită acțiunii foarte puternice a produsului, mai ales când sunt emise avertizări despre o presiune mare de infecție în zilele următoare sau atunci când sunt prognozate precipitații. Totuși, din cauza efectului de scurtă durată (7 zile), se recomandă un tratament combinat între SAFECAP WG și alt fungicid împotriva manei, în vederea prelungirii duratei de protecție.  

• Tratamentele cu SAFECAP WG se efectuează în doză de 0,22 kg/ha, la avertizare. Se recomandă ca primul tratament cu SAFECAP WG să se realizeze chiar înainte de închiderea rândurilor, iar ultimul să fie efectuat cu respectarea timpului de pauză de 14 zile până la recoltare.

Pentru a preîntâmpina formarea spumei în tank-mix, se poate utiliza noul produs KWIZDA No Foam, pe bază de emulsie antispumantă de silicon.

Alte detalii privind modul de aplicare, dozele și efectele SAFECAP WG aici: https://kwizda-agro.ro/produs/produse-protectia-plantelor/fungicide/safecap !   

*Sursa: https://apsjournals.apsnet.org/doi/pdf/10.1094/PDIS-05-11-0458

Foto 2 Semnele manei pe faÈ›a frunzei_bFoto 2: Atac de mană pe frunză (sursa dreamstime.com)

Foto 3 Mana cartofului pe tubercul (Phytophtora infestans)_b

Foto 3: Tubercul infectat cu mană (sursa alamy.com)

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →