Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Vamală Română (AVR) îşi consolidează colaborarea pentru eficientizarea verificării importurilor de produse alimentare, cu accent pe cele pentru care România solicită licenţiere pentru importuri (supuse licenţierii conform OUG 126/2023).
În cadrul unei întâlniri desfăşurate recent, preşedintele ANSVSA – Alexandru Bociu şi vicepreşedintele Dănuţ Păle au discutat cu preşedintele AVR – Ion Cupă noua strategie pentru implementarea recentelor prevederi legislative.
“Colaborarea dintre autorităţile vamale şi cele privind siguranţa alimentelor este o bună practică pe care o regăsim în mai toate statele europene. Sperăm că acest parteneriat va aduce un plus de calitate pe piaţa românească. Importanţa informaţiilor furnizate în timp util este crucială, având în vedere că produsele alimentare au o perioadă scurtă de punere în circulaţie”, a declarat preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
Potrivit acestuia, ANSVSA va beneficia de un flux sporit de informaţii de la AVR cu privire la importurile de produse alimentare, în special cele pentru care România solicită licenţiere conform OUG 126/2023. În contextul adăugării pe lista de licenţiere la import a unor produse precum făina de grâu sau de meslin şi zahărul din trestie sau din sfeclă de origine ucraineană, ANSVSA va continua să se asigure că produsele introduse pe piaţă respectă standardele de calitate şi siguranţă alimentară.
“Dorim ca această colaborare să protejeze piaţa românească de produse de slabă calitate,” a adăugat preşedintele AVR, Ion Cupă.
ANSVSA susţine că va continua să colaboreze cu celelalte instituţii responsabile pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze acţiunile de verificare a importurilor.