2 minute de citit

S-a votat în favoarea Strategiei pentru proteine

proteina vegetala S-a votat în favoarea Strategiei pentru proteine

Deputaţii europeni au votat în favoarea Strategiei europene pentru proteine, care a fost adoptată cu 305 voturi pentru, 129 împotrivă şi 69 de abţineri.

Strategia solicită o mai mare diversitate a lanţurilor de aprovizionare cu alimente şi furaje şi o creştere a producţiei UE. Aceasta se bazează pe un raport al Comisiei, care a fost adoptat la sfârşitul lunii septembrie şi în care se specifică faptul că Uniunea Europeană ar trebui să îşi reducă dependenţa de importurile de proteaginoase din alte ţări.

Doar 29% din materia primă bogată în proteine necesară pentru echilibrarea hranei pentru animale provine din UE, ceea ce face ca blocul comunitar să fie puternic dependent de importurile de plante bogate în proteine din ţări terţe. Potrivit deputaţilor europeni care au votat în favoarea strategiei, o producţie durabilă de proteine vegetale creşte circularitatea în lanţurile valorice alimentare şi furajere, putând avea beneficii pentru climă.

Eurodeputaţii au cerut statelor membre să ia în considerare introducerea de eco-scheme pentru leguminoase şi pajişti şi să creeze fonduri dedicate pentru plantele proteice. Totodată, se specifică faptul că ar trebui luată în considerare posibilitatea de a permite cultivarea culturilor alimentare bogate în proteine pe terenurile scoase din circuitul agricol. În cadrul strategiei, deputaţii au cerut mai multă cercetare şi dezvoltare în producţia şi siguranţa proteinelor în UE şi impactul acestora.

Strategia europeană pentru proteine îşi propune să crească producţia UE de proteine pe bază de plante şi să diversifice sursele de proteine. Accentul său se pune pe cercetare şi inovare, luând în considerare planurile naţionale, practicile, nevoile individuale şi circumstanţele agronomice.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →