Ei bine, “profeţia” este pe cale de a se împlini. O situaţie dramatică pentru cultivatori se conturează în bazinele legumicole olteneşti, unde preţul roşiilor “s-a dus în cap”!
TOMATA LA 1 LEU KILOGRAMUL
Pe fondul unui vârf de… supraproducţie, alimentat şi de volumele mari din import, preţul de vânzare la fermieri a ajuns la un leu kilogramul!
Sigur, sunt şi roşii mai arătoase care pleacă din solariile neîncălzite cu preţ ceva mai bun: 2 sau 2,5 lei/kg, însă la tarabă ajung chiar şi de patru, cinci ori mai scumpe. Motivul: intermediarii sau samsarii iau “mucronul” afacerii, urcând preţurile!
CE SPUN PRODUCĂTORII?
Ion Păunel,liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, susţine că în cazul tomatelor de 1 leu/kg, recoltarea începută cu o lună de zile în urmă a inundat piaţa cu cantităţi mari, ceea ce ar explica și prețurile reduse. Acum se desfăşoară culesul hibrizilor olandezi ceva mai scumpi, la 2 lei kilogramul. Potrivit acestuia, chiar şi acest preţ asigură cu succes falimentul investiţiilor făcute! Dacă în câteva săptămâni nu se va echilibra piaţa tomatelor, ca acestea să revină la un preţ cât de cât corect, de cel puțin 3-3,5 lei/kg, atunci îngrijorarea e mare.
NU SE SCOT CHELTUIELILE!
În Matca, Aurel Lupu abia venise din piaţa angro, unde vânduse câteva sute de kilograme de castraveţi culeşi de cu noapte din solar.„Preţul e scăzut: între 1 şi 1,5 lei kilogramul. Roşiile la 2-3 lei, dar am văzut oferte şi mai mici, chiar şi la un leu/kg. Acestea sunt de dimensiuni mai mici, culese de pe etajele superioare ale plantelor. Nu se caută! Trebuie spus că la asemenea preţuri nu se scot cheltuielile de producţie. Anul trecut, multă marfă nevândută s-a aruncat la platforma de gunoi”, susţine cultivatorul.
PE PIAŢĂ SE CAUTĂ ROŞII MARI
Inginerul Florin Ciocan confirmă că în piaţa mare de legume din Matca sunt tomate sub trei lei kilogramul: la 2,5 şi 2 lei/kg. „Dacă roşia nu se vinde în două-trei zile după cules, îşi pierde din calităţi, se depreciază de nu mai poţi s-o dai! Pe piaţă se caută roşii tari, să fie cât mai mari şi arătoase, pe mulţi cumpărători nu-i interesează gustul…”,susţine cultivatorul.
În piaţa din Matca, deocamdată, au căutare fasolea păstăi (8-10 lei/kg) şi varza la 2 lei/kg.
„Preţul o să fie în scădere, poate şi sub doi lei, chiar începând din această lună, aşa cum se întâmplă în fiecare an. La tomate, un preţ mai jos de 3 lei şi la castraveţi sub 2 lei pe kilogram e muncă degeaba!” – FLORIN CIOCAN, Legumicultor din Matca
Calculele făcute anul acesta privind costurile de producţie la tomate sunt undeva între 3 şi 4 lei pe kilogram la solariile neîncălzite. Cei care au solarii performante cu sisteme de încălzire moderne şi ies primii cu tomatele pe piaţă au cheltuieli mai mari: de la 12 la 16 lei pe kilogram, iar solariştii cu sisteme de încălzire obişnuite, cu tunuri de căldură, între 8-10 lei pe kilogram.
ROŞIA SE VINDE ÎN PIERDERE
„Eu am terminat de dat roşiile. Am auzit că s-a blocat puţin preţul la Izbiceni, ca şi în târgurile angro din Braşov şi Pucheni şi Cluj. La Pleşoiu, media este 4 lei, luate de acasă. Roşiile de calitatea a doua sunt mai ieftine, între 1,5 şi 2 lei kilogramul.
„Am semănat mai rar, ca să evit pericolul de infecţie cu bolile specifice culturii şi am obţinut mai puţin de 1,4 kg de fructe pe plantă. Şi eu am întârziat câteva zile la piaţă pentru că ne-am confruntat cu o perioadă lungă de frig şi cu temperaturi scăzute pe timp de noapte.” – SIMON IDIŢĂ, Legumicultor din Pleşoiu
Ca să se acopere costurile de producţie la solariile încălzite, la cum s-au triplat toate preţurile la îngrăşăminte şi la combustibilul solid şi s-au majorat la sămânţă, substanţe de combatere, folie, la câte şi mai câte, tomatele ar trebui livrate de la 8-9 lei pe kilogram în sus! Acum, se vinde în pierdere”, explică Simon Idiţă, cultivator din bazinul legumicol Pleşoiu.
Fermierul a realizat Programul Tomata, menţionând că „nu prea s-a făcut producţie pentru că a fost frig! El a avut un preţ bun pentru că a cultivat hibrizii bulgăreşti Prekos şi Paris, ce tolerează foarte bine frigul, gustoşi şi apreciaţi de cumpărători.
BLOCAJUL NU ARE LEGĂTURĂ CU PROGRAMUL TOMATA
„Când vorbim de tomatele extratimpurii, în fiecare an, avem această problemă: creşterea temperaturilor conduce la supracoacerea timpurie a fructelor. Fiind şi către final de producţie – vorbim aici de roşii cu creştere semideterminată – roşiile s-au copt dintr-o dată şi din această cauză apare blocajul în piaţă”, susţine Ion Păunel.
Acesta adaugă: „calitatea tomatelor de un leu kilogramul nu este una chiar foarte bună, nu vorbim despre gust, ci de dimensiuni, sunt foarte mici şi au acel capac verde. Fermierul recoltează, dar marfa de calitatea a II-a nu mai este vandabilă. Prăbuşirea preţului la tomate este inerent, chiar sunt fermieri care le şi aruncă! Acest lucru nu are nici o legătură cu Programul Tomata”, este de părere Păunel.
RAZIILE ŞI FISCALIZAREA AU PERTURBAT PIAŢA
Controalele ANAF şi raziile poliţiştilor din pieţe au speriat comercianţii şi o scură perioadă de timp nu au mai vrut să preia legume româneşti de la producător. „Eu care vând la angro nu am putut să dau din marfă pentru că intermediarilor le-a fost frică de control. Este uşor de ghicit că aceştia fug de fiscalizare! Eu cred că dacă ar fi impozitaţi cu 1 sau 2 la sută din cifra de afaceri, cu siguranţă că o să vedem 50-60% dintre intermediari care nu se vor mai feri să lucreze la negru”, precizează Simon Idiţă, fermier din Pleşoiu.
În pieţe, roșiile se vând cu prețuri cuprinse între 5 și 8 lei/kg. Castraveţii sunt la 1,5 lei, în schimb varza la 2 lei/kg anunță și că va fi una dintre cele mai rentabile culturi ale anului, alături de foasolea urcătoare, cum e Auria de Bacău.
„În piaţă este destulă marfă, graţie Programului Tomata, care a prins la producători. Multă lume a pus roşii, suprafaţa a crescut, s-a făcut ceva producţie. Acum au ieşit toţi odată cu legumele şi de aceea e preţul scăzut.” – GHEORGHIŢĂ VASILACHE, Legumicultor din Matca
un articol de MARIAN MUŞAT