Tinerii din cadrul Agrinnovator vor să simplifice procesul de digitalizare al agriculturii, punând la dispoziția celorlalți fermieri un ghid conceput special pentru a arăta etapele de urmat și beneficiile obținute prin adoptarea noilor tehnologii.
De la sistemele de autoghidare prin GPS, la drone, și până la roboții de muls sau aplicațiile de management automat al fermei, soluțiile digitale sunt din ce în ce mai prezente în exploatațiile din România, iar începând cu 7 decembrie 2023 fermierii beneficiază de primul document cadru care analizează peste 60 de instrumente specifice (echipamente și tehnologii de precizie, sisteme electronice, software și platforme de date) și care te învață pas cu pas cum să îți digitalizezi ferma.
Un ghid realizat de fermieri pentru fermieri, pe baza cunoștințelor și experienței dobândite de ei în efortul de a-și dezvolta și eficientiza propriile exploatații agricole.
Think-thankul noii generații
În mai 2022, având susținerea holdingului Agricover și a Clubului Fermierilor Români, câțiva dintre absolvenții programelor educaționale Tineri Lideri pentru Agricultură și Antreprenoriat în Agricultură 4.0 au fondat think-thank-ul Agrinnovator. Organizația este structurată în 4 grupuri de lucru și are ca scop promovarea proiectelor și inițiativelor tinerilor care activează în agribusiness. Anul trecut, în noiembrie, au propus prima lor politică publică, înființarea profesiei „Specialist în Informatică Agricolă” (SIA), pe care, în urma consultărilor avute cu reprezentanții guvernamentali, o vom regăsi în viitor în nomenclatorul calificărilor și ocupațiilor din România.
Ulterior, reprezentând organizația, unul dintre membri a câștigat premiului pentru cel mai bun proiect digital în cadrul Congresului European al Tinerilor Fermieri de la Bruxelles, iar acum, tinerii sunt deciși să devină mentori pentru alți fermieri prin lansarea primului ghid dedicat procesului de digitalizare a agriculturii.
Alin Luculeasa, câștigătorul premiului pentru cel mai bun proiect digital
Inovația se aliniază cu sustenabilitate
Împărțit în 6 capitole, documentul redă etapă cu etapă procesul de implementare a soluțiilor digitale: plecând de la cadrul general, continuând cu trasarea unor pași, modele și niveluri de digitalizare în funcție de fermă, și terminând cu stabilirea unui catalog în care sunt clasificate și evaluate soluțiile existente pe piață. Este o lucrare de referință, care explică în mod realist impactul digitalizării în cadrul exploatațiilor, după cum ne-a declarat unul dintre fondatorii și coordonatorii think-thankului, Răzvan Prelipcean:
„Prin integrarea tehnologiilor digitale în practicile agricole, avem posibilitatea de a optimiza productivitatea, de a crește eficiența, de a îmbunătăți procesul decizional și de a minimiza impactul asupra mediului. Credem că digitalizarea și sustenabilitatea merg mână în mână, iar beneficiile potențiale sunt vaste. Agricultura de precizie și sistemele de gestionare inteligentă a resurselor ne permit să facem economii importante de inputuri, iar instrumentele de monitorizare și platformele de analiză computerizată oferă informații exacte, generate în timp real. De aceea, în acest ghid al digitalizării, ne propunem să prezentăm fermierilor tehnologii, soluții, modele și exemple concrete, care permit atât îmbunătățirea performanțelor agricole și economice din fermă, cât și implementarea de practici durabile și sustenabile.”
Consultanță în alegerea soluțiilor optime
Ghidul pentru digitalizarea agriculturii a fost elaborat cu scopul de ai ajuta pe fermieri să aleagă în mod facil soluțiile și aplicațiile adecvate propriei exploatații, indiferent de mărimea acesteia sau de sectorul agricol în care activează. Vorbim de un veritabil instrument de consultanță agricolă, adaptat fiecărui tip de fermă, în cadrul căruia sunt analizate în profunzime peste 60 de soluții digitale, pe baza experienței și recomandărilor practice oferite de cei care le-au testat în propriile ferme. În total, timp de un an și jumătate, peste 20 de fermieri din diverse regiuni și sectoare agricole au contribuit la realizarea ghidului, iar fiecare soluție digitală a fost verificată în cel puțin 2-3 exploatații diferite.
„E un ghid dezvoltat de fermieri pentru fermieri, care te ajută să alegi cele mai adaptate soluții de digitalizare și care are aplicabilitate în toate sectoarele (vegetal, zootehnie, legumicultură sau viticultură). Nu doar fermele mari pot beneficia de digitalizare, o simplă aplicație care să țină evidența stocurilor și costurilor e la fel de utilă și unui fermier mic”, a afirmat Petruța Deac, fermier care activează în zootehnie și membru în cadru Agrinnovator.
Evaluare făcută de fermieri
Pentru a oferi o imagine cât mai precisă a soluțiilor examinate, tinerii fermieri au folosit un chestionar cu peste 100 întrebări, regrupând răspunsurile în 4 categorii de analiză pe baza funcțiilor și instrumentelor de care dispune fiecare aplicație. Astfel, evaluarea soluțiilor digitale reflectă utilitatea lor practică în funcție de categoria din care fac parte:
Aplicații care oferă Suport Decizional fermierului, adică informații și notificări ce îl ajută să ia decizii în cunoștință de cauză (starea curentă a culturilor, datele meteo, registrul producției, al distribuției de îngrășăminte sau tratamente fitosanitare la nivel de parcelă). Tot aici intră și programele software care compară costurile de înființare a unei culturi cu prețul de vânzare al producției (analiză de piață), astfel încât să poată fi păstrată rentabilitatea acesteia.
Soluții cu funcții de Farm Management, ce permit gestionarea administrativă, financiară și logistică a exploatației. Sunt incluse aici acele instrumente care țin evidența contractelor și a datelor scadente, a stocurilor de inputuri, a bugetului de venituri și cheltuieli sau cele care gestionează flota de utilaje și operațiunile efectuate în fermă.
Agricultura de Precizie, ce regrupează funcții precum cartarea solelor, realizarea de hărți specifice, autoghidarea utilajelor, aplicarea variabilă a substanțelor sau automatizarea sistemelor de irigații.
La toate acestea se adaugă categoria de funcții complementare, de la aplicațiile de tip magazin virtual, până la programele de emitere a facturilor și chitanțelor.
Îmbunătățire constantă
În final, ghidul acordă o importanță deosebită compatibilității între soluții și optimizarea lor la nivel de fermă. Totodată, reprezentanții Agrinnovator sunt deciși să actualizeze anual acest document, fiind deschiși atât către furnizorii de soluții digitale cât și către alți fermieri pentru a contribui la redactarea viitoarelor ediții.
„Prin acest ghid noi punem la dispoziția cititorilor experiența noastră, astfel încât alți fermieri să câștige timp și bani, fără să mai repete greșelile făcute de noi și fără a avea nevoie să testeze rând pe rând fiecare soluție digitală” – Răzvan Prelipcean, fondator și coordonator al organizației.
Ghidul pentru digitalizarea agriculturii este un instrument pus la dispoziția fermierilor în mod gratuit accesând următorul link: Agrinnovator.ro