Seceta de anul trecut a afectat un sfert din suprafaţa arabilă a ţării (2,2 milioane de hectare). Cu toate acestea, Guvernul a omis de la finanţare SubMăsura 4.3 – componenta de irigaţii.
Multe organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii rămân în imposibilitatea de a-şi finaliza proiectele depuse. “Avem un proiect în valoare de un milion de euro aprobat, o extindere a staţiei pe care am făcut-o acum cinci ani în fermă pentru a asigura apa pe 1.200 de hectare. Dorim ca până în vară să-l finalizăm. Cunosc fermieri care vor să depună proiecte pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii şi dacă nu o fac prin SubMăsura 4.3, va fi un dezastru”, ne-a declarat Gheorghe Lămureanu, fermier din jud. Constanţa.
Se caută surse de finanţare
„S-au terminat banii alocaţi pentru proiectele de irigaţii, în valoare de un milion de euro (SubMăsura 4.3) şi se aşteaptă alte surse. Există o finanţare de 100 milioane de euro pe Măsura 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole: investiţiile privind achiziţiile simple şi echipamente în ferme. Banii pentru irigaţii sunt necesari, trebuie găsiţi la Mediu, la Agricultură, numai Guvernul să-şi dea interesul”, ne-a declarat Viorel Nica, preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România.
Va fi PNRR-ul alternativa?
„Cred că vor să ducă cumva investiţiile pentru irigaţii către Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), numai că acolo eligibil este doar statul, infrastructura principală de irigaţii. Nu ştiu cum vor face cu OUAI-urile, pentru că aicea este vorba despre beneficiari privaţi!”, a declarat, pentru revista Ferma, Adrian Chesnoiu, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.
Acesta a precizat că PNRR-ul trebuie aprobat în aprilie. ”Când se mai face consultarea şi negocierea publică cu actorii principali din agricultură? Nu ştim”, a atenţionat Chesnoiu.
Investiţiile în irigaţii trebuie continuate
Deşi au fost realizate investiţii, o mare parte din sistemele de irigaţii sunt degradate sau nefuncţionale. Absenţa sau gradul mare de degradare a infrastructurii de irigaţii a făcut ca aproximativ 48% din suprafaţa agricolă (7,1 mil. ha în 2016) să fie afectată de secetă, agricultura României rămânând dependentă de factorii climatici.
30 DE NOI PROIECTE VOR PRIMI FINANŢARE
În ultima sesiune de depunere a proiectelor lansată de AFIR pentru SubMăsura 4.3, în vara anului trecut, fondurile disponibile s-au epuizat în 6 zile, fiind înregistrate 95 de solicitări în valoare totală de 92,77 milioane de euro.
În data de 28 ianuarie a.c., Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în Raportul de selecţie intermediar, etapa lunară 1, sesiunea 01/2020, a dat undă verde la finanţare pentru 30 de noi proiecte.
un articol de
MARIAN MUŞAT