Rușii beau mai mult LAPTE! Sancțiunile economice impuse Rusiei au dus la creșterea consumului intern, dar și la creșterea puterii de cumpărare! - Revista Ferma
2 minute de citit

Rușii beau mai mult LAPTE! Sancțiunile economice impuse Rusiei au dus la creșterea consumului intern, dar și la creșterea puterii de cumpărare!

cresterea consumului de lapte in Rusia Rușii beau mai mult LAPTE! Sancțiunile economice impuse Rusiei au dus la creșterea consumului intern, dar și la creșterea puterii de cumpărare!
Credit foto @iStock.com/Farknot_Architect

O creștere a veniturilor populației ruse a dus consumul de lapte și lactate din țară la cel mai înalt nivel de la mijlocul anilor 1990, potrivit Soyuzmoloko, o uniune rusă a companiilor de lactate, citată de DAIRY GLOBAL.

Organizația precizează că în 2023, consumul de lactate pe cap de locuitor în țară a totalizat 249 kg, cu 3% peste nivelul anului precedent. Cu excepția anului 2022, consumul de lactate a crescut constant în Rusia, începând cu 2018.

Un purtător de cuvânt al Magnit, un retailer rus de produse alimentare, a dezvăluit că creșterea vânzărilor de produse lactate anul trecut a fost de aproximativ 6,5%.

Vorbind pentru ziarul rus Izvestia, sursa a adăugat că acest segment a cunoscut o creștere de două cifre în a doua jumătate a anului.

Creșterea prețurilor cu amănuntul a fost moderată, în timp ce puterea de cumpărare a populației ruse a fost pe o traiectorie de creștere bruscă în 2023.

Artem Belov, directorul executiv al Soyuzmoloko, a estimat că veniturile populației ruse au crescut cu 5,4% anul trecut, în timp ce prețul mediu al laptelui de pe rafturi a crescut doar cu 0,5%.

Ministerul Agriculturii din Rusia a indicat o situație similară. În cursul anului 2023, costurile de producție în industria lactatelor, în medie, au urcat cu doar 1,67%, puțin comparativ cu rata inflației din țară.

SANCȚIUNI IMPUSE RUSIEI, MAI MULT LAPTE PE PIAȚA INTERNĂ

Analiștii locali au declarat că, pe măsură ce exporturile de lactate către Europa au fost sancționate, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, companiile rusești de produse lactate au întâmpinat dificultăți în a-și exporta mărfurile. Drept urmare, pe piața internă au fost livrate mai multe produse, unde creșterea ofertei a pus presiune asupra prețurilor.

Cifrele guvernamentale indică faptul că salariile în Rusia au crescut cu aproape 7% anul trecut, una dintre cele mai mari rate de creștere pe un an din ultimul deceniu.

”Economia rusă a epuizat aproape complet resursele de muncă disponibile și a rămas „fără mâini de lucru libere”, a declarat Elvira Nabiullina, șefa Băncii Centrale a Federației Ruse.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →