Rusia a anunțat pe 17 iulie că își suspendă participarea la „Inițiativa privind cerealele în Marea Neagră”, care de aproape un an a permis trecerea în siguranță a vaselor cu cereale ucrainene prin Marea Neagră. Acordul, care a fost intermediat de Națiunile Unite și Turcia, a expirat azi la ora 17, iar ultimele transporturi din Ucraina au plecat în 16 iulie din Portul Odesa.
Acordul iniţial a intrat în vigoare în 27 iulie 2022 şi a fost prelungit de mai multe ori până când Rusia a anunțat că își suspendă participarea. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor că acordurile Mării Negre nu mai sunt valabile. „Din păcate, partea acestor acorduri la Marea Neagră referitoare la Rusia nu a fost pusă în aplicare până acum, așa că efectul ei este încetat”, a spus Peskov.
În ultimele săptămâni, Rusia a amenințat că nu va prelungi acordul decât dacă o serie de solicitări, inclusiv eliminarea obstacolelor din calea exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte, vor fi îndeplinite. Organizația Națiunilor Unite a propus reconectarea unei bănci agricole rusești la sistemul internațional de plăți SWIFT în schimbul prelungirii de către Rusia a Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, potrivit unui raport Reuters. Peste 33 de milioane de tone de cereale și alte produse alimentare au fost expediate din porturile ucrainene de când blocada rusă a fost ridicată în urmă cu un an, potrivit Națiunilor Unite.
Bursa a reacţionat
Chiar dacă, odată cu primele știrile despre suspendarea acordul, contractele futures pe grâu la bursa din Chicago au crescut brusc la 6,86 USD/bushel şi s-au închis la 6,61 USD, pe 14 iulie. Cu toate acestea, prețul a scăzut la 6,55 USD/bushel, aproape 1%, odată cu redeschiderea pieţei în 17 iulie. Stephen Nicholson, strateg global senior la Rabobank pentru cereale și semințe oleaginoase, a declarat pentru World Grain că declinul brusc al pieței s-a datorat probabil cumpărătorilor care se așteptau/anticipau că Rusia va relua tranzacția rapid. „Piața a anticipat acest lucru de ceva timp, așa că nu este o surpriză”, a spus Stephen Nicholson. „În plus, Rusia a încetinit inspecțiile de câteva luni, astfel încât un număr limitat de nave au ieșit din Marea Neagră, iar proprietarii de nave au scos navele din Marea Neagră în ultimele câteva săptămâni în așteptarea anulării acordului”.
Ucraina va exporta pe alte căi
Dacă suspendarea acordului se prelungește, rămâne de văzut în ce măsură Ucraina își poate maximiza capacitatea de a exporta cereale prin alte mijloace. Din februarie 2022, Ucraina și-a sporit capacitatea de a transporta cereale prin cele trei porturi interioare de pe Dunăre. În ultimul an, Ucraina a crescut transporturile de cereale pe această rută de la câteva sute de mii de tone la 2 milioane anual, potrivit Asociației Ucrainene pentru Cereale, care a remarcat că există potențialul de a dubla aceast volum. Ucraina a depus, de asemenea, eforturi pentru a-și spori transporturile de cereale prin camioane și feroviare prin Europa.
Deși nu este clar dacă Rusia va ataca acum navele care transportă produse agricole și alimentare din porturile sudice ale Ucrainei, cel mai probabil primele de asigurări de risc de război, care sunt reînnoite la fiecare șapte zile, vor crește.