
Un start-up israelian a creat o varietate de tomate care se usucă în mod natural, păstrând un conţinut ridicat de vitamine şi nutrienţi, gust deosebit şi o perioadă de valabilitate extinsă.
Supree, companie food-tech – domeniul tehnologiei alimentare -, subsidiară a NRGene, a dezvoltat o roşie de tip cherry care se usucă natural pe plantă, fără intervenţii chimice şi/sau expunerea la soare după recoltare. Tomata a fost obţinută prin metode convenţionale de ameliorare a plantelor, fără utilizarea organismelor modificate genetic (GMO), şi are potenţialul de a revoluţiona industria fructelor şi legumelor semi-uscate.
Diferenţe faţă de roşiile uscate la soare
Până acum, roşiile uscate la soare erau culese şi apoi expuse la soare pentru deshidratare. Cu toate acestea, noua roşie dezvoltată de cercetătorii israelieni se usucă direct pe ciorchine datorită unor micro-crăpături formate natural pe coaja fructului. Aceste micro-crăpături permit pierderea controlată a umidităţii, astfel încât roşia să atingă un conţinut optim de umiditate de 18%, comparativ cu cele 10% ale roşiilor tradiţionale uscate. Deşi sunt numite „semi-uscate”, aceste tomate au un avantaj major – îşi păstrează calitatea şi după ce au fost congelate timp de 12 luni. Roşiile uscate la soare sunt în mod obişnuit tratate cu dioxid de sulf şi sare pentru a preveni degradarea licopenului, un antioxidant puternic responsabil pentru pigmentul roşu al roşiilor. Această practică, deşi eficientă în menţinerea culorii şi a valorii nutriţionale, poate crea probleme pentru consumatorii alergici la dioxidul de sulf. În schimb, roşiile semi-uscate de la Supree nu necesită tratamente chimice şi au de patru ori mai mult licopen decât roşiile uscate tradiţional.
VERSATILITATE ÎN BUCĂTĂRIE
Roşiile semi-uscate sunt mai suculente şi mai dulci, având un conţinut mai ridicat de umiditate și oferind o textură diferită faţă de cele uscate la soare, care tind să fie gumate. În plus, roşiile semi-uscate sunt vibrant roşii, ceea ce le face mai atractive vizual în preparate. Pe lângă inovaţia gustativă şi vizuală, aceste roşii sunt cultivate din soiuri determinate, ceea ce înseamnă că toate fructele se coc şi se usucă simultan, fiind gata pentru recoltare în doar 5 zile după coacere. Această caracteristică permite o recoltare mecanizată, un alt pas spre eficientizarea şi modernizarea proceselor agricole.






