ROȘII ROMÂNEȘTI la început de aprilie! Vor ”fura” startul pe piață cu tomatele extratimpurii, dar oare își vor acoperi costurile? Ce spun legumicultorii? - Revista Ferma
4 minute de citit

ROȘII ROMÂNEȘTI la început de aprilie! Vor ”fura” startul pe piață cu tomatele extratimpurii, dar oare își vor acoperi costurile? Ce spun legumicultorii?

tomate extratimpurii 1 ROȘII ROMÂNEȘTI la început de aprilie! Vor ”fura” startul pe piață cu tomatele extratimpurii, dar oare își vor acoperi costurile? Ce spun legumicultorii?
Credit foto @facebook Cătălin Petrache/Marcoser

Roșii românești din soiuri extratimpurii. Unii legumicultori din județul Olt speră să iasă pe piață chiar de la sfârșitul lunii martie, cel târziu în aprilie.

A fi primii pe piață cu tomatele a devenit un fel de tradiție pentru producătorii olteni. Însă costurile în creștere, mai ales cele cu încălzirea solariilor, le dau mari bătăi de cap în această perioadă.

”E foarte greu să faci o cultură pe perioada de iarnă. Centrala consumă 400-500 kg de cărbune pe noapte!”, a declarat Ionuț Lincă, legumicultor din Izbiceni, pentru TVR Craiova.

Tona de cocs petrolier costă, în medie, 1900 de lei iar costurile în solariile încălzite cresc foarte mult în lunile decembrie și ianuarie.

Singura speranță a legumicultorilor este în prețul mai bun pe care îl vor obține cu tomatele extratimpurii.

”La Cilieni, Scărișoara și Vădăstrița, fermierii țin pasul cu cei din Izbiceni!”, scrie Cătălin Petrache, director Marcoser, pe pagina sa de facebook.

CULTURA DE TOMATE EXTRATIMPURII

”Pe ciclul I de cultură este recomandat să se cultive tomate cu creștere semideterminată, deoarece se obțin recolte extratimpurii. Aproximativ 50% din producție se obține în primele 10 zile de la recoltare, acest lucru fiind caracteristic acestui tip de tomate”, scriu cei de la Marcoser.

Citește AICI detalii despre cultura tomatelor din Ciclul I

PROGRAMUL TOMATA 2024

Programul Tomata – Ciclul 1 va continua și în 2024 iar suma alocată per beneficiar va fi de 3000 Euro plătiți în două tranșe: 1500 Euro în prima tranșă la plantare, undeva în lunile aprilie-iunie, iar cea de a doua tranșă în luna Septembrie.

Termenul maxim de valorificare a producției va fi până la data de 15 Iulie!

La rectificarea bugetară s-ar mai putea adăuga încă 500 Euro, astfel că sprijinul acordat ar putea ajunge la 3500 Euro/beneficiar/0,1 ha tomate cultivate în spații protejate, ciclul 1

Pentru legumele cultivate în Spații protejate Ciclul 2, se vor păstra aceleași legume ca în 2023, iar cuantumul va crește la 2000 Euro/beneficiar/0,1 ha legume cultivate în spații protejate.

tomate extratimpurii 2 ROȘII ROMÂNEȘTI la început de aprilie! Vor ”fura” startul pe piață cu tomatele extratimpurii, dar oare își vor acoperi costurile? Ce spun legumicultorii?
Credit foto @facebook Cătălin Petrache/Marcoser

TOMATA ÎN 2025

Pentru anul 2025, Programul Tomata va fi modificat în totalitate iar sprijinul va fi acordat pe întreaga suprafață de spații protejate din exploatație. Sprijinul acordat va avea un cuantum de 1500 Euro/0,1 ha solar.

De exemplu: un fermier care deține 0,5 hectare de solar poate primi 7500 Euro!

În program vor putea intra cam toate tipurile de legume cultivate în spații protejate, cu condiția ca minim 50% din suprafață să fie cultivată cu tomate.

Exemplu: un fermier care utilizează 0,4 sa solar va cultiva 0,2 ha cu tomate iar diferența de 0,2 ha poate fi cultivată cu alte legume.

SFATURI PENTRU OBȚINEREA UNUI RĂSAD SĂNĂTOS

1. Folosirea unui substrat de semănat steril, pe bază de turbă de calitate

2. Asigurarea unei temperaturi optime pentru germinat de 25˚C. Temperatura optimă de la germinare, în timpul fazei de cotiledon până la apariţia primei frunze adevărate, este de 18˚C

3. După apariţia primei frunze adevărate, temperatura optimă în zilele însorite este de 23˚C şi 17˚C, pe timp de noapte; pe vreme înnorată temperatura optimă ziua este de 20˚C şi noptea de 15-16˚C

4. Se recomandă irigarea răsadului cu apă calduţă, în cantităţi moderate, aplicate chiar înainte de a se usca substratul

5. Repicarea (transplantarea în ghivece mari) se face până la faza de două frunze adevărate

6. Cu cât ghiveciul este mai mare în diametru (12-14 cm), cu atât este mai bine pentru răsad

7. Este bine ca la finalul fazei de creştere a răsadului desimea să fie de 16 plante/mp pentru a avea suficient spaţiu pentru a produce o înflorescenţă de calitate şi a evita alungirea acesteia.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →