La întâlnire au luat parte reprezentanți ai ministerelor Agriculturii din Bulgaria, România și Slovenia, europarlamentari, reprezentanți ai unor importante asociații profesionale din UE, precum Asociația Europeană a producătorilor de furaje, Federația asociațiilor producătorilor de carne de pasăre, COPA-COGECA, dar și reprezentanți ai mediului academic din Bulgaria.
SPECIFICITĂŢI DIFERITE ÎN UE
Sorin Moise, secretar de stat în ministerul român al agriculturii, ne-a declarat: „Discutăm despre strategia Farm to Fork a Uniunii Europene și, bineînțeles, despre Green Deal. Cele două strategii ale UE vin cu tot felul de restricții. Încercăm, împreună cu țările vecine, să găsim înțelegere din partea Comisiei pentru o aplicare specifică în fiecare țară, pentru că, așa cum spuneam și în intervenția pe care am avut-o, specificitățile sunt diferite în cadrul UE și ceea ce se întâmplă și se poate aplica în Germania, Franța sau Olanda nu se poate aplica în România sau în Bulgaria. Nu putem aplica, spre exemplu, o măsură în privința pesticidelor, să spunem că toată lumea trebuie să reducă la jumătate. Trebuie să aflăm care este cantitatea de pesticide de unde începe să fie nocivă pentru organism sau de îngrășăminte, și de acolo să plecăm. Noi, așa cum știți foarte bine, ca și Bulgaria, aplicăm foarte puține îngrășăminte și pesticide, în comparație alte state europene.
MAI MULTE VOCI PENTRU CERINŢE COMUNE
Oficialul român spune că, din discuțiile pe care le-a avut cu colegii din celelalte țări participante la summit, deja toată lumea și-a dat seama că împreună putem fi mai puternici. Având voci separate s-ar putea să nu ne asculte nimeni în UE. Dar dacă patru, cinci țări, având aceeași voce, cer aceleași derogări pentru fermieri, este foarte posibil să le obținem.
„Cerem și un sprijin suplimentar pentru că toate aceste țări au fost afectate indirect de războiul din Ucraina, prin creșterea prețurilor la inputuri și, de asemenea, prin cerealele care au tranzitat și, o parte dintre ele au rămas, punând presiune asupra pieței și a prețurilor. Exact cum spune și ministrul Petre Daea este foarte greu să supraviețuiești cu depozitele pline de cereale, dar cu buzunarele goale, pentru că asta se întâmplă cu fermierii noștri, acum! Deja eu știu că s-au semnat niște acorduri între câteva țări, a fost un memorandum susținut de Polonia la Consiliul Miniștrilor, la care am aderat și noi, și bulgarii, Ungaria, Cehia și cred că și Slovacia, tocmai pentru a susține împreună demersurile pe care le facem către Comisie”, a mai precizat Sorin Moise.
RITMUL „GREEN DEAL”, GREU DE SUPORTAT!
Europarlamentarul Carmen Avram, membru al Comisiei pentru Agricultură a PE, ne-a spus: „Mesajul meu este acesta: Nu rămâneți singuri, căci cine rămâne singur, pierde! Cred că este momentul ca toate statele care au intrat mai târziu în UE și care au acest dezavantaj al timpului prea scurt să înceapă să facă front comun, pentru că lucrurile se schimbă. Se vede că peste tot în lume se reorientează business-urile; foarte multe dintre ele se întorc spre țara de origine. Lumea se întoarce spre ea însăși. Țările se întorc spre ele însele. În această lume în care toată lumea se întoarce acasă este foarte important ca țara ta să fie printre cei puternici, iar dacă nu e printre cei puternici să facă alianță cu cei din jurul ei pentru ca astfel să țină piept schimbărilor care vin.
Noi, din păcate, după Revoluție n-am reușit să dăm mână cu mână, n-am reușit să strângem rândurile. Fiecare are interesul lui, fiecare s-a dus în altă direcție, spre alt „sponsor”, însă lucrurile se schimbă acum. Observ o mișcare de apropiere. La nivelul Parlamentului European, noi colaborăm foarte bine cu cei din Ungaria și cu cei din Cehia, Bulgaria, Slovenia, Croația. Dar modul în care țările au pornit și structura lor agricolă le face uneori atât de diferite, încât e foarte greu să faci front comun pentru niște cauze”.
COMISIA S-O LASE MAI ÎNCET!
„Tot ce se întâmplă în sector și ce se întâmplă acum în lume, totul dă semnale că trebuie să se schimbe și simt, realmente simt că țările care au intrat mai târziu și „mai de mâna a doua” cum au mai fost numite, au început să înțeleagă forța lor și au început să înțeleagă importanța lor.
Greul războiului acesta, după ucraineni și cei din Republica Moldova, l-am dus noi, românii și bulgarii. Ei au înțeles că fără noi nu s-ar fi putut face acele culoare verzi și acele culoare de transport pentru cereale, fără noi nu ar fi putut fi ajutați ucrainenii. Noi și polonezii am fost cei care i-am primit, i-am cazat, am plătit și suntem gata să-i ținem atâta vreme cât este nevoie, în timp ce Vestul este foarte departe și doar felicită și mai discută despre banii necesari. Deci, cumva se simte că țările astea care au intrat mai târziu își învață lecția și eu cred că se simte și la nivelul statelor. Există tot felul de disensiuni acum între diverse state, inclusiv occidentale, și Comisia Europeană. Aceste state încearcă să transmită Comisiei să mai acorde derogări și s-o lase mai încet cu timing-ul acesta pentru Green Deal, pentru că țările Europei nu pot suporta toate ritmul în care se merge”, a mai spus Carmen Avram.
STRATEGII NECESARE, DAR CU ABORDĂRI DIFERITE
Concluzia întâlnirii de la Sofia a fost că schimbările pe care noile strategii „Farm to Fork” și „Green Deal” le implică sunt foarte necesare. Însă adaptarea politicilor agricole ale fiecărui stat membru la aceste strategii trebuie făcută în ritm diferit, în funcție de condițiile specifice. Altfel, rezultatul nu ar fi decât o creștere a discrepanțelor deja existente între agriculturile europene, după cum au avertizat participanții.
Bulgaria și România cer mai multă elasticitate pentru Green Deal și Farm to Fork!
Cum este amenințată securitatea alimentară a Europei? Vezi AICI concluziile unei analize a Comisiei Europene!
un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV