România - un Hub Geostrategic în agricultura europeană - Revista Ferma
6 minute de citit

România – un Hub Geostrategic în agricultura europeană

Agri Trade Summit 2024
Agri Trade Summit 2024/ credit foto: Ferma

A doua ediţie a Agri Trade Summit a reunit peste 1.000 de persoane care au luat parte la discuţii, au ascultat fiecare speaker ori au vizitat standurile celor 27 de firme participante la expoziţia organizată în cadrul evenimentului.                   

Lucrurile se aranjează cel mai bine atunci când oamenii se întâlnesc şi îşi comunică unii altora problemele pe care le au în colaborarea lor. Este un lucru ştiut de când lumea. Iar Agri Trade Summit exact asta a făcut: a strâns la un loc fermierii, traderii şi marile companii furnizoare de inputuri şi le-a dat posibilitatea să îşi spună unii altora ce merge, dar, mai ales, ce nu merge.

A doua ediţie a acestui eveniment a avut loc în Hala Laminor din Bucureşti şi s-a bucurat de o largă participare: peste 1.000 de persoane.

Agri Trade Summit 2024/ credit foto: Ferma
Agri Trade Summit 2024/ credit foto: Ferma

UN EVENIMENT ABSOLUT NECESAR

Organizatorii, AGRIColumn şi Godmother, au dorit să aducă la lumină inovaţii şi tendinţe în agribusiness, evidenţiind rolul crucial al României ca Hub Geostrategic în sectorul agricol european.

„Am reuşit să aducem împreună un număr şi mai mare de fermieri, companii şi experţi, facilitând dialogul constructiv şi punând bazele unor colaborări profitabile”, a declarat Cezar Gheorghe, co-organizator Agri Trade Summit, analist expert în comerţul cu cereale şi fondator AGRIColumn.

La rândul său,Valentin Văcăruş, co-Organizator şi expert în comunicare, a spus: „Reflectând asupra Agri Trade Summit 2024 din perspectiva domeniului publicitar, evenimentul a devenit, într-o formulă vizibil modernizată, un catalizator pentru inovaţie şi interconectare, pentru piaţa de agribusiness, ceea ce subliniază angajamentul Godmother faţă de evoluţia dinamică a sectorului”.

Agri Trade Summit 2024/ credit foto: Ferma
Agri Trade Summit 2024/ credit foto: Ferma

BRUXELLES-UL VEDE AGRICULTURA CA PE UN SECTOR VITAL, DAR

Summitul a fost deschis de participanţi de marcă, care au transmis mesajele lor către cei prezenţi prin intermediul platformelor electronice. Pe această cale au fost prezenţi Mircea Geoană – Secretar General adjunct al NATO, Janusz Wojciechowski – Comisarul European pentru Agricultură şi Norbert Lins – Preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.

Cu toţii au subliniat rolul important pe care îl are agricultura în societate. Pentru cei trei vorbitori, fermierii sunt cei care asigură securitatea alimentară a întregii societăţi. De aceea, activitatea lor trebuie sprijinită, fiind una vitală pentru orice societate.

… FERMIERII SE DESCURCĂ „PE PERSOANĂ FIZICĂ”

În optica lor, mesajele primite de la Bruxelles nu se prea potrivesc cu realitatea din teren. Reprezentanţii organizaţiilor de fermieri – şi numim aici LAPAR, Forumul APPR, UNCSV – se plâng că, pe lângă dificultăţile pe care le întâmpină prin natura activităţii, precum seceta, mai trebuie să se lupte şi cu problemele create de reglementări adesea făcute „pe genunchi”.

Theodor Ichim, preşedintele Forumului APPR a arătat: „au greşit (cei de la Bruxelles – n.red.); suntem în situaţia aceasta pentru că nu există reglementări. Și UE, dar şi factorul politic român şi administraţia românească au greşit în raport cu fermierii şi se distruge, s-a decapitalizat un domeniu întreg şi nu va fi cuantificabil. Noi ne descurcăm pe persoană fizică, statul se conduce pe persoană fizică, că aşa conduc politicienii şi nimeni nu-i trage de mânecă. Noi, agenţii economici ne descurcăm pe persoană fizică, pentru că fiecare în firma lui şi ferma lui încearcă să se descurce, îşi face drumuri singur, irigaţii singur. Cam toate le face singur”.

MINCIUNA ARE PICIOARE SCURTE!

„UE negociază cu noi aşa cum suntem reprezentaţi. Cred că la nivel de asociaţii profesionale, suntem peste factorul politic, suntem mai reprezentaţi şi mai profesionişti decât factorul politic în ansamblul lui. De doi ani, două guverne, toţi miniştrii ne asigură că: «totul este sub control, toată marfa din Ucraina este contorizată, ştim fiecare camion şi fiecare cantitate. Staţi liniştiţi că nu se întâmplă nimic şi marfa voastră are loc în piaţa românească». Și uite ce s-a întâmplat la Vama Siret”, a arătat Theodor Ichim.

PROBLEMA CEREALELOR DIN UCRAINA ARE REZOLVARE

Referindu-se la problemele suplimentare create de războiul din Ucraina, Ichim a mai spus: ”Suntem alături de Ucraina, dar nu putem să nu ne uităm şi la afacerile noastre, nu putem să nu ne apărăm afacerile. Am transmis foarte multe mesaje şi soluţii pentru administraţie, contingente, trasee separate, erau o grămadă de posibilităţi care încă nu este târziu să fie puse în practică. Războiul acesta va mai dura şi noi agricultură vom mai face. Ce trebuie să înţelegem noi este că trebuie să ne adaptăm. Vom fi aici, vom fi în piaţa aceasta. Noi trebuie să începem să producem cât mai mult, cu cât mai puţini bani, cât mai ieftin, pentru că aceasta va fi atmosfera de acum înainte pentru ceva ani”, este convins Theodor Ichim.

Agri Trade Summit 2024/ credit foto: Ferma
Agri Trade Summit 2024/ credit foto: Ferma

A doua ediţie a Agri Trade Summit nu doar că a repetat succesul iniţial, dar a amplificat şi impactul evenimentului pe scena internaţională. – CEZAR GHEORGHE, Co-organizator Agri Trade Summit şi fondator AGRIColumn

REALITATEA DIN PIAŢĂ ESTE CRUNTĂ

„Foarte mulţi fermieri, în principal mici şi mijlocii, şi-au pierdut fermele, iar băncile le-au luat nu doar utilajele, ci şi casele. Din păcate, nici preţurile actuale – în jur de 75 de bani/kg la porumb şi 85 de bani/kg la grâu – nu sunt în măsură să-i ajute pe fermieri, fiind greu să mai vorbim de rentabilitate”, a încheiat Theodor Ichim, preşedintele Forumului APPR.

Şi, parcă pentru a-i confirma opinia, niciun reprezentant al MADR nu a participat la eveniment. Ori poate că a fost prezent, dar a ţinut să rămână anonim…

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →