România trebuie să se opună semnării tratatului Mercosur – este solicitarea adresată autorităților din România de către Alianța pentru Agricultură și Cooperare – AAC.

”Alianța pentru Agricultură și Cooperare urmărește cu atenție și interes evoluția discuțiilor privind semnarea tratatului comercial dintre Uniunea Europeană și țările Mercosur, participă la consultările din cadrul COPA-COGECA și la redactarea documentelor de poziție pe acest subiect, se consultă cu membrii fermieri în cele 4 organizații și se implică în demersuri la nivelul autorităților naționale și europene pentru a transmite poziția și argumentele fermierilor care se opun semnării tratatului UE cu țările Mercosur”, se arată în documentul transmis decidenților din România.
FERMIERII EUROPENI SUNT ÎN STRADĂ, CER BLOCAREA MERCOSUR!
Redăm în continuare solicitarea argumentată a reprezentanților fermierilor și cooperativelor din România.
Pe această cale vă adresăm respectuos solicitarea să ne sprijiniți în demersurile pe care le facem astfel încât România să se opună semnării acestui tratat, așa cum procedează și alte state precum: Franța, Italia, Spania, Polonia sau Austria.
Apreciem că România va fi impactată negativ, din punct de vedere economic, social și de mediu într-o mai mare măsură decât alte state membre UE pentru că nu are o industrie agroalimentară atât de bine ancorată, dezvoltată, consolidată, astfel încât să facă față concurenței produselor și materiei prime ieftine importate din țările Mercosur – importuri care vor fi obligatorii conform cotei de import care va reveni țării noastre.
În acest sens, vă rugăm să aveți în vedere că:
La o populație de 19 milioane de locuitori, România are o populația activă de 8,9 milioane de persoane, dintre care în agricultură și în industrie activează aproximativ 3,4 milioane de persoane. Ne așteptăm la un impact negativ major pe termen lung prin pierderea mijloacelor de producție în cultura vegetală, zootehnică și industria alimentară.
Estimăm pierderi de locuri de muncă, abandonarea activității de creștere a animalelor (sector aflat deja în declin) și, implicit, depopularea spațiului rural, în principal, de către tinerii care se vor orienta către marile orașe sau chiar vor pleca din România.
România are cel mai mare efectiv de vite din rasa Angus din Europa, care asigură consumul intern pentru acest segment de carne de vită și exportă surplusul, ceea ce înseamnă că va intra în concurență directă cu importurile de carne de vită care vor fi realizate din țările Mercosur.
Totodată, sistemul de agricultură practicat în statele Mercusor este în totală contradicție cu ambițiile de mediu și climă ale UE, fiind cunoscute acțiunile de defrișare a pădurii amazoniene cu scopul de a obține noi terenuri pentru agricultură.
Practic, ratificarea de către România a acestui acord înseamnă validarea acestor acțiuni și, în același timp, impunerea unei duble măsuri în relația cu fermierii și cooperativele din România care au obligația de a respecta conditionalitățile de mediu privind practicile agricole benefice mediului și bunăstării animalelor.
România este autosuficientă la producția de carne de pasăre. Asigurăm 130% din necesarul de consum din țara noastră, iar activarea tratatului va decima acest sector. Precizăm că avicultura este singurul sector integrat 100% pe lanț, adică din ferma vegetală – fermă zootehnică – abator – procesare – ambalare – retail – consumator.
Similar, producția de lapte în România poate deservi consumatorii interni. Avem mulți producători de lapte la nivel național care trebuie susținuți și care nu au nevoie de concurența neloială a unor produse obținute prin standarde mai scăzute, fără respectarea condiționalităților de protecția mediului și a condiționalităților sociale, care se referă la drepturile angajaților.
Considerăm că semnarea tratatului comercial UE – Mercosur va avea un impact negativ asupra agriculturii, a fermierilor din România și din Europa, care respectă standardele Uniunii Europene privind producția agricolă și animalieră, respectă normele de mediu și produc hrană la cele mai înalte standarde nutritive și de calitate.
Produsele care provin din țările Mercosur nu respectă aceleași standarde de producție și de mediu, ceea ce încalcă principiul reciprocității și regulile comerțului echitabil – dacă acest tratat va fi semnat, se va declanșa concurența neloială între produsele agricole și animaliere obținute în UE și produsele corespondente importate din țările Mercosur, care sunt produse cu costuri mai mici și la standarde de calitate care nu se ridică la nivelul celor din UE. Toate acestea vor pune în pericol modelele și standardele de producție UE.
IMPACTUL MERCOSUR ASUPRA AGRICULTURII EUROPENE
În 2019, au fost redeschise anumite capitole din tratat pentru completare și renegociere, însă agricultura nu se numără printre acestea. Prezentăm mai jos problemele pe care le comportă tratatul UE – Mercosur din perspectiva agriculturii:
- Vor fi afectate unele sectoare cheie sensibile, precum: carnea de vită, pasăre, zahăr, etanol și orez.
- Joint Research Center (JRC) a publicat anul acesta un raport de evaluare a impactului cumulativ care arată clar impactul negativ asupra comerțului din sectoarele sensibile.
- Țările Mercosur operează în conformitate cu standarde mai puțin stricte de mediu, forță de muncă și siguranță, permițându-le să producă bunuri la un cost mai mic.
- Afluxul de produse cu costuri reduse riscă saturarea pieței și pierderea de venituri pentru fermierii și cooperativele din România și din UE.
- Protocolul suplimentar privind sustenabilitatea trimis țărilor din Mercosur în martie 2023 s-a dovedit a fi foarte slab, referindu-se la convențiile internaționale. Răspunsul Mercosur din septembrie 2023 a arătat în mod clar că au puțină ambiție și nu doresc măsuri executorii.
Condițiile privind relațiile comerciale și importurile anumitor produse prevăzute în tratat avantajează în mod evident țările Mercosur și dezavantajează fermierii și cooperativele din România și Uniunea Europeană. Este o povară suplimentară care se adaugă problemelor cu care se confruntă deja fermierii și care în ultimă instanță va ajunge să impacteze negativ economiile naționale (având în vedere că vor fi afectați producătorii locali) și implicit consumatorii finali din Uniunea Europeană.
FERMIERII POLONEZI AU BLOCAT FRONTIERA CU UCRAINA!
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă, 23 noiembrie, un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva politicii guvernului şi pentru a denunţa acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi ţările din Mercosur.
La punctul de trecere a frontierei Medyka (sud-est), circa 30 de protestatari împiedicau circulaţia camioanelor care intenționau să intre în Polonia.
Protestatarii reproşează în special guvernului că nu şi-a respectat promisiunile privind impozitele pentru fermieri. „Avem autorizaţie să protestăm până la sfârşitul anului, însă aşteptăm să vină ministrul să discute cu noi. Deocamdată nu dorim să ne extindem protestul”, a declarat Roman Kondrow, unul dintre protestatari.
„În semn de solidaritate cu fermierii occidentali, ne opunem şi semnării acordului dintre Uniunea Europeana şi ţările din Mercosur”, a adăugat fermierul. Potrivit acestuia, „acordul va distruge agricultura europeană”.
„Ei nu respectă aceleaşi standarde ca noi”, a spus el, adăugând că „aceeaşi situaţie se referă la importurile de produse agricole ucrainene”.
Un vicepremier polonez a declarat vineri, 22 noiembrie, că Varşovia se va opune tratatului de liber schimb al Uniunii Europene cu ţările din Mercosur, decizia finală urmând să fie luată în cursul acestei săptămâni.
