Până la noi măsuri şi investiţii guvernamentale în irigaţii, numeroși fermieri își văd culturile amenințate de secetă!
O SUMĂ URIAŞĂ PENTRU IRIGAŢII
1.500.000.000 euro a acordat Parlamentul României, printr-o lege adoptată în luna aprilie și deja promulgată de președintele Iohannis, pentru reabilitarea infrastructurii prevăzută în Programul Național de Reabilitare și/sau Înființare a Infrastructurii Principale de Irigații și Infrastructurii de Desecare și Drenaj, după cum anunța la vremea respectivă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Deținătorii sistemelor de irigații locale au dreptul de a beneficia de finanțare publică nerambursabilă pentru proiecte de dezvoltare rurală de investiții pentru înființarea/reabilitarea/modernizarea și/sau exploatarea sistemelor de irigații locale, avândobligația dotării acestor sisteme cu mijloace de măsurare a consumului de apă și energie electrică pentru irigații.
BANII NU SUNT ÎNCĂ DISPONIBILI
Suma uriașă, deși este prevăzută în lege, nu este încă accesibilă. Pentru asta, potrivit legii, este nevoie ca guvernul să-și asume prin hotărâre Programul Programul Național de Reabilitare și/sau Înființare a Infrastructurii Principale de Irigații și Infrastructurii de Desecare și Drenaj. Miliardul și jumătate de euro este alocat până în 2027.
Documentaţiile tehnico-economice aferente obiectivelor, proiectelor sau categoriilor de investiţii, cuprinse în program, precum și alte investiții în amenajări de îmbunătățiri funciare, se aprobă şi se cuprind în programele anuale de investiţii de către ordonatorul principal de credite, indiferent de valoarea acestora.
PROGRAMUL DE IRIGAT A EŞUAT!
Trebuie să amintesc că în România a mai fost derulat, între 2016 şi 2020, un Program Național pentru Reabilitarea Infrastructurii Principale de Irigații, care a beneficiat de o finanțare de 1.200.000.000 de euro, din bugetul național.
Din păcate, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu s-a arătat transparent în privința acestui program. Opinia publică nu știe câți bani publici au fost cheltuiți din suma aprobată inițial, pentru ce lucrări și ce obiective au fost atinse după 2017.
Seceta puternică și chiar extremă din vara anului 2020 a produs efecte dezastruoase în ferme vegetale situate chiar în amenajările de irigații care ar fi trebuit făcute funcționale până atunci!
PROIECTE DA, IRIGARE BA!
Citeşte articolul integral în Revista FERMA, ediţia 15-30 iunie 2022!
Cumpără revista în format electronic AICI!
Până când va fi reabilitat Sistemul Naţional de Irigaţii, fermierii din amenajările nefuncționale vor continua să se teamă de secetă!
un articol de
STELIAN RĂDESCU