Robotul care furajează 300 de vaci pe zi - Revista Ferma
2 minute de citit

Robotul care furajează 300 de vaci pe zi

Aşa cum am tot amintit, zootehnia este ramura agriculturii cea mai dezvoltată în ceea ce priveşte adoptarea tehnologiilor autonome. Probabil şi pentru că în acest domeniu de activitate lipsa forţei de muncă se simte cel mai tare. Compania GEA se aliniază şi ea nevoilor pieţei odată cu lansarea primului său robot de administrat furaje, DairyFeed F4500. Echipat cu un rezervor având capacitatea de stocare a 2,2 mc, echipamentul poate hrăni până la 300 de vaci în fiecare zi.

Foto 1 GEA DairyFeed F4500-1_b

Până la 18 ore de autonomie

Robotul funcţionează în mod autonom, fără controlul operatorului, iar raţia poate fi distribuită atât pe partea stângă, cât şi pe partea dreaptă a sensului de mers. În timpul deplasării sale pe alea de furajare, el poate inclusiv împinge furajul la front. DairyFeed F4500 se sprijină pe sol pe patru roți, două dintre ele fiind propulsate de un motor electric, iar celelalte două sunt dedicate direcției. Bateria care alimentează toate funcțiile robotului oferă o autonomie zilnică de 18 ore, potrivit companiei germane. După fiecare distribuție, robotul se întoarce la stația sa de încărcare.

Senzori care scanează mediul

Robotul DairyFeed F4500 este capabil să reproducă o rută definită anterior. Aceasta îi permite să se deplaseze pe teren betonat şi în deplină autonomie, dar şi în zona de pregătire a furajului, de unde îşi primeşte hrana pe care ulterior o distribuie animalelor. Senzorii plasați pe fiecare parte a dispozitivului scanează și analizează în timp real orice obstacole pentru a evita coliziunile. DairyFeed F4500 poate face față unor pante cu înclinaţie de până la 10%.

Foto 2 GEA DairyFeed F4500-2_b

MONITORIZARE ÎN TIMP REAL

Prezentat pentru prima dată publicului la EuroTier 2022, robotul de furajare DairyFeed F4500 este conectat direct la sistemul de management al efectivelor GEA DairyNet. Acest lucru face posibilă monitorizarea şi controlul în timp real, de pe un dispozitiv mobil. În plus, aplicația colectează date despre calitatea ingredientelor și a amestecului acestora folosind senzori de analiză spectrală plasați direct în rezervorul robotului. Pe viitor, GEA a promis că va instala pe acest echipament un senzor capabil să măsoare rația rămasă în jgheab.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →