Roboţii culegători câştigă teren şi... finanţare! - Revista Ferma
3 minute de citit

Roboţii culegători câştigă teren şi… finanţare!

Roboti care culeg zmeura1 Roboţii culegători câştigă teren şi... finanţare!Proiectul BerryAI conceput de britanicii de la Fieldwork Robotics a primit o finanţare în valoare de 600.000 de lire sterline pentru a desăvârşi precizia, fineţea şi acurateţea în lucru a roboţilor de recoltat fructe de pădure.

În contextul deficitului de forţă de muncă, dezvoltarea roboţilor agricoli continuă să fie recunoscută şi finanţată. Recent, compania Fieldwork Robotics, cu sediul în Cambridge (Marea Britanie), a obţinut un grant de 600 de mii de lire sterline de la Departamentul pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (DEFRA) şi UK Research and Innovation (UKRI) pentru a-şi dezvolta şi promova roboţii de recoltare a fructelor de pădure.

Proiectul BerryAI

Grantul va sprijini proiectul BerryAI al Fieldwork, care are ca scop îmbunătăţirea acurateţei roboţilor în detectarea maturităţii fructelor cu precizie sporită, prin utilizarea de camere video cu lungimi de undă invizibile pentru ochiul uman.

Prin integrarea unor metode superioare de apreciere a calităţii fructelor şi de îmbunătăţire a capacităţilor de luare a deciziilor, roboţii devin o opţiune mai viabilă din punct de vedere comercial pentru cultivatorii la nivel global.

Roboti care culeg zmeura3 Roboţii culegători câştigă teren şi... finanţare!

Primul robot care culege zmeură

Fieldwork a dezvoltat primul robot autonom de recoltat zmeură, în colaborare cu Bosch. Robotul, numit Alpha, analizează fructele, decide când să recolteze zmeura şi pune fructele în caserole pentru livrare în supermarketuri.

Alpha oferă cultivatorilor posibilitatea de a extinde operaţiunile de recoltat 24 de ore pe zi, 7 zile/săptămână, scurtând timpul de recoltare în campanie de trei ori.

Printr-o colaborare cu Summer Berry Company, roboţii Fieldwork lucrează în ferme din Marea Britanie şi Portugalia.

Vezi cât de delicat culeg zmeura roboţii Fieldwork!

Dau o mână de ajutor şi la combaterea dăunătorilor

În fermele britanice ale Summer Berry lucrează mai mult de 50 de roboţi Alpha care culeg căpşuni şi zmeură, dar necesarul companiei depăşeşte 500 de roboţi. În plus, aceştia generează şi rapoarte de prognoză şi sunt implicaţi în programe de combatere a mucegaiului şi a acarienilor folosind tehnologia cu lumină UV.

Cultura zmeurei reprezintă o oportunitate de piaţă globală în valoare de 2 miliarde de dolari şi o creştere anuală impresionantă a exporturilor de aproximativ 22%.

Roboti care culeg zmeura2 Roboţii culegători câştigă teren şi... finanţare!

CEL PUȚIN 4 PROBLEME REZOLVATE

Roboţii Fieldwork încearcă să rezolve o serie de probleme ale cultivatorilor:

  1. Deficitul de forţă de muncă şi eficientizarea costurilor cu manopera.
  2. Reducerea pierderilor de recoltă din cauza fructelor coapte şi neculese la timp.
  3. Reducerea pierderilor cu perisabilitatea fructelor.
  4. Combaterea dăunătorilor şi a bolilor.

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →