O nouă ediţie a Forumului Internaţional de Robotică Agricolă (FIRA) a avut loc în luna decembrie, ocazie cu care s-a organizat şi mult aşteptata competiţie pentru desemnarea celor mai bune concepte de roboţi specializaţi pentru efectuarea muncilor agricole în câmp. Deşi au existat nu mai puţin de 14 candidaturi, doar zece au obţinut punctaje din partea juriului. Fiecare propunere a fost evaluată din punct de vedere al originalităţii, fezabilităţii şi al potenţialului de impact asupra vieţii fermierului. De asemenea, pentru departajare în caz de egalitate, s-a ţinut cont şi de alte două criterii: uşurinţa în ceea ce priveşte adoptarea tehnologiei de către utilizatorul final, respectiv durabilitate.
Competiţia s-a desfăşurat pe trei categorii diferite – roboţi specializaţi (cu 4 nominalizări), roboţi polivalenţi (3 nominalizări) şi roboţi de recoltare (3 nominalizări).
Manipularea baloţilor pe pilot automat
La categoria roboţi specializaţi, câştig de cauză a avut compania americană Vermeer, pentru „Bale Hawk”, un robot care manipulează baloţii de paie din câmp în mod complet autonom. Cu ajutorul senzorilor LiDAR, care de obicei sunt folosiţi pentru detectarea obstacolelor, acesta se mişcă liber în căutarea de baloţi pe care îi identifică şi apoi îi transportă într-un loc prestabilit de către operator. Robotul cântăreşte aproximativ 3 tone, este propulsat de un motor diesel şi se deplasează pe două rânduri de şenile. Poate transporta până la 3 baloţi odată, cu diametrul de până la 1,5 metri.
Echipamentul creat de Vermeer nu numai că economiseşte timp şi forţă de muncă, ci şi limitează presiunea asupra solului, evitând compactarea.
Bale Hawk a obţinut o medie de 39,7 puncte în baza primelor trei criterii, respectiv 37,2 puncte luând în calcul toate cele cinci criterii, devansând astfel compania Carbon Robotics (35 p / 36,4 p), care a intrat în competiţie cu LaserWeeder, un robot care distruge buruienile, folosind fascicule laser şi inteligenţa artificială.
Un succes anticipat
La categoria roboţi polivalenţi, care pot îndeplini mai multe sarcini, cel mai bun punctaj a fost obţinut de nemţii de la Horsch, care au intrat în competiţie cu „Robo”, acea maşină autonomă pentru tractarea diferitelor implemente, despre care am scris deja în revista noastră. În prezentarea oficială, acesta era pregătit pentru lucrarea de semănat, dar realitatea e că Robo poate fi echipat şi cu alte utilaje, pentru tratarea culturilor sau pregătirea patului germinativ. Purtând amprenta unuia dintre cei mai cunoscuţi producători de maşini şi echipamente agricole, acesta a dominat clar clasamentul categoriei sale, cu 36,3 puncte (media pentru primele 3 criterii de evaluare), respectiv 34,6 puncte (media pe toate cele 5 criterii), în vreme ce ocupanta locului secund, compania britanică Robotriks a acumulat doar 29 şi 28 de puncte, cu platforma sa de transport denumită „Traction Unit”, care se recomandă a fi o soluţie mult mai ieftină (costul său este de numai 7.000 lire sterline) pentru aproape orice aplicaţie dintr-o fermă. Unitatea poate transporta câteva sute de kilograme, la viteze de până la 16 km/h.Competiţie strânsă în livadă
La categoria roboţilor de recoltare, pe prima poziţie s-au clasat australienii de la Ripe Robotics, care s-au înscris în concurs cu „Eve”, un robot culegător de fructe care ar putea deveni disponibil pentru comercializare chiar de anul acesta. Echipat cu inteligenţă artificială avansată şi conectat la cloud, astfel încât să-i poţi urmări progresul oriunde te-ai afla, acesta foloseşte un sistem de aspiraţie moale pentru a minimiza daunele aduse fructelor, crescând astfel valoarea produselor în comparaţie cu munca umană.
Deşi per total (luând în calcul toate cele 5 criterii de evaluare) a obţinut doar 32 de puncte, fiind devansat de robotul de recoltat căpşuni dezvoltat de Advancend Farm Technologies (32,2 p), un start-up american, Eve a performat mai bine la primele trei criterii, considerate determinante pentru clasificarea generală, înregistrând 33 de puncte, cu 0,7 puncte în plus faţă de AFT.
O PIAŢĂ ÎN PLINĂ ASCENSIUNE
Piaţa roboţilor agricoli este una extrem de dinamică şi, deşi „Best Field Robot Concept Award” este o competiţie care premiază concepte, fermierii au nevoie ca aceste promisiuni să devină realitate. Criza forţei de muncă, precum şi creşterea preţurilor la inputuri sunt factorii principali care au influenţat evoluţia pieţei roboţilor agricoli în ultimii ani. Agricultura ecologică şi nevoile sale a stimulat, de asemenea, dezvoltarea acestui sector şi creativitatea producătorilor. În afară de asta, fermierii din întreaga lume se confruntă cu presiuni extreme din cauza reglementărilor, a schimbărilor climatice şi se văd constrânşi să-şi reducă impactul asupra mediului. Însă lipsa forţei de muncă este un adevărat accelerator pentru dezvoltarea sectorului, în special pentru producţia roboţilor de câmp.