ROBOCUT ÎN ROMÂNIA: Curăţă terenul cu un plin/zi şi cu 2 oameni în loc de 8 - Revista Ferma
6 minute de citit

ROBOCUT ÎN ROMÂNIA: Curăţă terenul cu un plin/zi şi cu 2 oameni în loc de 8

robocut 01 ROBOCUT ÎN ROMÂNIA: Curăţă terenul cu un plin/zi şi cu 2 oameni în loc de 8

A trecut aproape jumătate de an de când ROBOCUT lucrează în România, la clienţii din Vâlcea şi Botoşani. După 5 luni de lucru intens, aceştia se declară mai mult decât mulţumiţi de achiziţia făcută.

În octombrie 2023, Administraţiile bazinale ale râurilor Olt şi Prut au achiziţionat 4 utilaje şenilate pentru defrişare, marca Mcconnel / model T600. Dotate cu motor diesel Hatz de 60 CP, cu şenile de cauciuc “all-terrain” şi cu pompe hidraulice puternice, aceste utilaje au devenit un sprijin de nădejde pentru curăţirea şi întreţinerea malurilor, barajelor şi a altor zone adiacente cursurilor de apă.

robocut 02 ROBOCUT ÎN ROMÂNIA: Curăţă terenul cu un plin/zi şi cu 2 oameni în loc de 8

ROBOCUT AJUNGE ACOLO UNDE NU INTRĂ ORICE UTILAJ

”Misiunea noastră este de a întreţine şi de a curăţa vegetaţia acolo unde utilajele normale nu pot opera în siguranţă. Pentru noi era aproape imposibil să pătrundem în aceste zone cu tractor sau cu orice alt vehicul tradiţional”, declară Daniel Todoran, director tehnic la ABA Olt. “În astfel de situaţii, singurul utilaj eficace este un vehicul controlat de la distanţă şi care poate accesa pante cu înclinaţie mare. Telecomanda cu raza de acţiune de până la 150 metri şi panta maximă de lucru de 55 grade a utilajului ne permit să accesăm aproape orice zonă dificilă, care în trecut ar fi fost curăţată manual cu mult efort şi cu precauţii de siguranţă”, a adăugat Daniel Todoran.

GROSIMEA CRENGILOR NU E O PROBLEMĂ

”RoboCut este uimitor şi am fost surprins de rezultatele sale. Ne aşteptam ca grosimea crengilor de tăiat să fie de până la 100 mm, dar am reuşit să le tăiem şi pe cele de 140 mm. Acum obiectivul nostru este de a acoperi o suprafaţă de peste 20 de hectare în aproximativ o lună. Lucrăm 8 ore fără să obosim sau să transportăm unelte grele şi benzină. Ajungem la faţa locului şi planificăm strategia de abordare a zonelor de lucru. Mai departe, totul e simplu!”, a precizat la rândul lui Gheorghe Pintelei, director tehnic la ANAR Iaşi.

Echipa de service de la Farm Tech S.R.L alături de o altă echipă profesionistă venită din Marea Britanie pentru a ne instrui şi a pune în funcţiune robotul
Echipa de service de la Farm Tech S.R.L alături de o altă echipă profesionistă venită din Marea Britanie pentru a ne instrui şi a pune în funcţiune robotul

2 OAMENI ÎN LOC DE 8

”Lucram cu trimmere manuale şi motocositoare manuale; interveneam în grup de 8-10 persoane, fiecare cu câte un trimmer manual. Lucram toată ziua pentru a curăţa o suprafaţă mică, spre deosebire de contextul actual, în care lucrăm cu 2 persoane şi un rezervor plin de motorină (38 litri) pe RoboCut cu un cap forestier de 1,3 m lăţime. Înainte, când foloseam trimmere manuale, trebuia să cărăm o greutate mare şi un rezervor de benzină şi, sincer, era obositor. Acum, trebuie doar să umplem rezervorul de motorină, să verificăm utilajul şi să acţionăm telecomanda”, spun operatorii RoboCut.

DE UNDE AU AFLAT DE ROBOCUT?

”Vizitând expoziţia Agriplanta de la Fundulea în luna mai, acolo am văzut la standul Farm Tech acel utilaj galben: RoboCut de la McConnel, fabricat în Marea Britanie. Reprezentatul de vânzări ne-a explicat cum funcţionează şi ce capabilităţi are. Am realizat că este unealta pe care o căutam. Este o maşină uimitoare, robustă şi durabilă”, exclamă Livilu – un alt operator îndrăgostit de acest utilaj.

robocut 03 ROBOCUT ÎN ROMÂNIA: Curăţă terenul cu un plin/zi şi cu 2 oameni în loc de 8

ACCESORII VARIATE

RoboCut are o viteză de deplasare de până la 7 km/h şi o capacitate de tăiere a crengilor mari de aproximativ 15 cm grosime.

În plus, poate fi echipat cu multiple accesorii – tocător de crengi sau de buturugi, cositori de gazon sau cu dublu cuţit, săpător de şanţuri, lamă şi freză pentru zăpadă, mătură rotativă, motosapă, furcă pentru paleţi şi altele.

VIITORUL ROBOCUT ÎN ROMÂNIA SUNĂ BINE

”Cu RoboCut am înlocuit 8-10 operatori, uneltele lor, transportul, asigurarea şi mai ales timpul consumat. Este o activitate importantă pentru noi şi trebuie să ne asigurăm că avem echipamentul potrivit. Ne referim la câteva sute de hectare care trebuie curăţate în timpul sezonului cald, amplasate în cea mai mare parte pe dealuri, diguri sau locuri greu accesibile. Suntem mulţumiţi de serviciul de asistenţă de la Farm Tech. Au furnizat 3 sesiuni de instruire, iar atunci când avem o problemă, ei intervin în maxim 24 de ore. Este un pas important pentru noi”, a declarat Daniel Todoran.

„În mod sigur vom recomanda acest utilaj colegilor noştri din alte regiuni ale ţării. O parte deja au venit la noi să vadă acest utilaj în acţiune”, DANIEL TODORAN, Director tehnic la ABA Olt

robocut 04 ROBOCUT ÎN ROMÂNIA: Curăţă terenul cu un plin/zi şi cu 2 oameni în loc de 8

MULTIPLE APLICAȚII, MAI ALES ÎN FERME

Utilajele multifuncţionale şenilate produse de Mcconel pot fi utilizate cu succes şi în alte aplicaţii de întreţinere a spaţiilor cu vegetaţie – zonele adiacente la şosele, autostrăzi şi căi ferate, spaţii publice sau private (parcuri, grădini, pensiuni, hoteluri), construcţii şi amenajări. Dar mai ales în ferme sau păşuni – vara, utilajul înlătură cu uşurinţă vegetaţia invazivă, inclusiv din zonele alpine de mare altitudine, astfel încât fermierii să poată folosi la maxim potenţialul păşunilor pe care le au în grijă sau pentru a curăţa terenurile pârloagă. Iarna poate lucra în fermă pentru a mecaniza o parte din activităţile zilnice.

AICI puteţi urmări videoclipul cu ROBOCUT în acţiune la clienţii noştri din Vâlcea şi Botoşani!

robocut 05 ROBOCUT ÎN ROMÂNIA: Curăţă terenul cu un plin/zi şi cu 2 oameni în loc de 8

CARACTERISTICI ROBOCUT MCCONNEL / T600

  • Motor diesel Hatz 60 CP, Stage 5, fabricat în Germania;
  • Acţionare complet hidraulică – tracţiune şi accesorii;
  • Pantă de lucru de până la 55 grade;
  • Cap de tocare puternic cu funcţie flotantă;
  • Telecomandă cu rază de acţiune de până la 150 m;
  • Până la 17 accesorii disponibile;
  • Opţiune GPS / Trimble.

Mai multe detalii: Farm Tech S.R.L, vanzari@farmtech.ro

un articol de

FARM TECH

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →