ROBERT VANYEK: „Agricultura se află în plin proces de consolidare” - Revista Ferma
7 minute de citit

ROBERT VANYEK: „Agricultura se află în plin proces de consolidare”

Aşa cum se obişnuieşte la început de an, pentru că este vremea bilanţurilor şi a rezoluţiilor, l-am provocat pe Robert Vanyek la o discuţie despre activitatea Tehnodiesel, una dintre cele mai dinamice companii furnizoare de tehnică agricolă din vestul ţării.

Robert Vanyek_b

Ferma: După câţiva ani de recul, piaţa echipamentelor agricole pare să-şi fi revenit uşor. Cum au decurs vânzările în 2018 pentru Tehnodiesel?
Robert Vanyek: Strategia noastră a fost întotdeauna „step-by-step”, nu am avut o abordare agresivă, pentru că în acest fel nu poţi să menţii relaţii foarte apropiate cu clientul, dar cu toate acestea ne bucurăm de o dezvoltare ascendentă şi de o creştere considerabilă a vânzărilor faţă de anul precedent.

Ferma: Autorităţile române au raportat producţii istorice, cel puţin la grâu şi la porumb. În ce măsură ar putea influenţa această conjunctură favorabilă apetitul investiţional? Care sunt perspectivele pentru anul 2019?
Robert Vanyek: Agricultura românească se află în plin proces de consolidare, dovadă că în piaţă au avut loc, în ultimii 2-3 ani, foarte multe fuziuni şi achiziţii. Sunt investitori străini, în principal, care au preluat mari suprafeţe de terenuri şi ferme, oferind suportul logistic care a permis dezvoltarea acestor recolte record, în ciuda problemelor cu seceta. România ar trebui să stimuleze creşterea productivităţii în agricultură astfel încât să reducă distanţa faţă de media europeană. În acest ritm, în viitorul apropiat, cred că vom avea o agricultură mai performantă şi mai prietenoasă cu mediul, competitivă la nivel european şi mondial. Pentru anul 2019 suntem încrezători, chiar dacă fermierii sunt reticenţi după o toamnă secetoasă cu dificultăţi la pregătirea semănatului.

Ferma: Din primăvara trecută, Tehnodiesel este importator oficial al brandului Massey Ferguson în Transilvania şi Câmpia de Vest. Ce a însemnat această asociere pentru compania pe care o reprezentaţi?
Robert Vanyek: Cu peste 160 de ani de inovare şi experienţă, Massey Ferguson este una dintre cele mai importante mărci de tractoare şi o forţă a industriei mondiale de recoltare agricolă. Un moment important în activitatea firmei noastre a fost preluarea distribuţiei oficiale a acestui brand. Am devenit astfel mai cunoscuţi în rândul fermierilor, crescându-ne totodată cifra de afaceri şi beneficiind de întregul suport al producătorului. De asemenea, acest fapt a însemnat înfiinţarea unui nou punct de lucru în Bonţida, judeţul Cluj, şi creşterea echipei noastre pentru a putea fi cât mai prompţi şi eficienţi la solicitările clienţilor, atât pe partea de service, cât şi în ceea ce priveşte latura comercială.

Ferma: Ce fel de tractoare preferă clienţii dumneavoastră?
Robert Vanyek: Tractoarele Massey Ferguson oferă performanţă, confort şi o calitate fără compromis. Motoare eficiente şi fiabile, bazate pe ultimele tehnologii, lucrează cu transmisii rafinate, dar uşor de utilizat, pentru a răspunde nevoilor agricultorilor şi pentru a profita la maximum de o gamă largă de unelte, menţinând, în acelaşi timp, costurile de exploatare la un nivel minim. Printre preferinţe aş menţiona modelele S Effect, care includ MF 5700 S, MF 6700 S, MF 7700 S şi MF 8700 S, cu specificaţii avansate, construite la Beauvais. Cu noul MF 8700 S, ridicăm ştacheta un pic mai sus. Printre inovaţiile importante se numără în continuare motoarele SCR AGCO Power „de mare eficienţă”, ce oferă o putere de până la 400 CP, pentru capacităţi de tracţiune impresionante, totuşi cu un raport putere-greutate lider în industrie şi un impact scăzut pe sol, un nivel sporit de siguranţă şi confort, fără compromisuri pentru operator şi o gamă completă de instrumente pentru agricultura de precizie, comandate prin intermediul ecranului tactil capacitiv de 9 inci al noului Datatronic 5, pentru a spori şi mai mult productivitatea oricărui fermier.

MFX700S_Range-shot2_f119

Ferma: Noua gamă de combine IDEAL a făcut senzaţie la Agritechnica în 2017 şi cam peste tot unde a fost prezentată până acum. Când o vom putea vedea efectiv la lucru în România?
Robert Vanyek: Combina IDEAL de la Massey Ferguson reprezintă o schimbare radicală a tehnologiei de recoltare şi a designului, proiectată ţinând cont de cerinţele furnizate direct de către fermieri şi operatori din întreaga lume. Pentru anul 2019 vor fi disponibile unităţi în serie limitată din partea producătorului, urmând ca în anul 2020 livrările să decurgă în ritm normal pentru piaţa din România.

Ferma: Agricultura românească a progresat foarte mult în ultimul deceniu la capitolul tehnică mecanizată. {i totuşi există încă un decalaj destul de mare faţă de fermele din vestul Europei…
Robert Vanyek: Mecanizarea agriculturii a jucat şi continuă să joace un rol fundamental, ea oferind posibilităţi substanţiale de reducere a costurilor şi de creştere a calităţii lucrărilor, două dintre cele mai importante obiective ale fermierilor care doresc să se menţină în zona performanţei. Cu siguranţă avem de recuperat, însă lucrurile evoluează şi la noi, rapid şi spectaculos. Fermierii români au acces tot mai mult la numeroase soluţii tehnice, cu randament maxim şi în condiţii de poluare minimă a mediului, confortul operatorului îmbunătăţindu-se extrem mult.

Ferma: Încărcătoarele Weidemann au devenit tot mai cunoscute în România. Ce noutăţi există?
Robert Vanyek: Într-un domeniu în care concurenţa este acerbă, consumatorii fiind tot mai bine informaţi, selectivi şi pretenţioşi, a trebuit să adoptăm o strategie de marketing mai puternică, realizând astfel un avantaj competitiv durabil. Clienţii noştri profită de productivitate ridicată, de siguranţa investiţiei şi au mereu în Weidemann un partener puternic de partea lor. Totodată, cred că am reuşit să îndeplinim cerinţele deosebit de importante pentru utilizatorii încărcătoarelor Weidemann, şi anume obţinerea rapidă a unei piese de schimb şi serviciile de întreţinere profesionale. Cu modelul 9080, Weidemann a intrat la categoria grea. Noile modele sunt disponibile în două clase de capacitate a motorului. În varianta standard, utilajul este propulsat de un motor de 3,6 litri de la Deutz, cu 100 KW/136 CP. La acest motor, gazele de eşapament sunt purificate cu ajutorul unui sistem DOC-SCR în conformitate cu normele de poluare actuale treapta IV. Opţional este disponibil şi un DPF, care este certificat deja pentru treapta V, aplicabilă abia din 2020. Ca motorizare opţională se poate alege un motor de 4,1 litri cu 115 KW – 156 CP, care vine tot de la Deutz. Acesta este dotat cu un sistem de tratare a gazelor de eşapament DOC/DPF/SCR şi îndeplineşte, de asemenea, deja de astăzi, cerinţele normei de poluare viitoare V. Astfel, chiar şi la motoare este evidentă orientarea spre viitor a acestei noi serii de modele. Un Weidemann este întotdeauna un instrument multifuncţional în activitatea fermierilor, un utilaj care va deveni însoţitorul zilnic al acestora, de care, în scurt timp, nu vor mai dori să se lipsească.

Ferma: Care sunt atuurile Tehnodiesel în raport cu ceilalţi competitori de pe piaţa românească?
Robert Vanyek: Suntem o companie serioasă, ne bazăm pe o relaţie cât mai apropiată cu clienţii şi considerăm că orice client este important. În măsura în care putem ajuta cu sfaturi, pe lângă cele legate de preţul produsului sau caracteristici tehnice, o facem şi încercăm să găsim variante pentru oricine. Obiectivul Tehnodiesel este să ofere clienţilor din România servicii excelente privind piesele de schimb, asistenţa tehnică de specialitate şi consultanţă în planificarea fermei, precum şi acordarea de sprijin prin soluţii de finanţare.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/229 (ediţia 1-14 februarie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →