
Delta Dunării, în pericol? Un nou raport WWF arată că statele membre UE direcționează anual între 34 și 48 de miliarde de euro din subvențiile europene către activități care dăunează naturii. În cazul Deltei Dunării există un risc mare de deșertificare, scrie EURACTIV.
Până la 60% din banii alocați Politicii Agricole Comune (PAC) a UE, totalizând 32,1 miliarde de euro pe an, sunt cheltuiți de statele membre pentru activități care încurajează agricultura nesustenabilă la scară largă, arată un raport WWF, publicat marți.
Aceste practici distrug habitatele naturale, oferind în același timp doar un sprijin minim fermierilor către o tranziție echitabilă la practici sustenabile, care să asigure reziliență la schimbările climatice.
SUBVENȚII DĂUNĂTOARE ÎN DELTA DUNĂRII
În cazul României, raportul dă ca exemplu subvențiile agricole acordate în Delta Dunării, care sunt dăunătoare atât naturii, cât și viitorului comunităților care locuiesc acolo.
Recunoscută ca rezervație a biosferei UNESCO din 1998, Delta Dunării este un sanctuar pentru numeroase specii de păsări și pești.
”Îndiguirile realizate în Deltă în trecut, pentru a face loc incintelor agricole, sunt punctul de plecare care a dus la situația de azi, în care fertilitatea solurilor a scăzut, populațiile de pești au intrat în declin, iar mijloacele tradiționale de trai au ajuns să fie amenințate. În prezent, cinci zone agricole acoperă aproape 40.000 de hectare de teren în Deltă. Aceste terenuri sunt adesea arendate către companii private pentru o perioadă de până la 30 ani. Deși aceste companii fac profituri uriașe, dar o mică parte din ele ajunge la comunitățilelocale”, se arată înraport.
O anchetă ”România, te iubesc” de la ProTV a dezvăluit că zeci de mii de hectare de teren cu mlaștini sau bălți din Delta Dunării au fost asimilate pășunilor printr-o modificare legislativă inițiată de actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, pe când era președintele comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.
Raportul concluzionează că, în cazul Deltei Dunării, abordarea actuală în materie de agricultură, bazată pe subvenții dăunătoare, va duce la agravarea schimbărilor climatice, va extinde inechitățile sociale și va stimula în continuare preluările de terenuri.
Experții atrag atenția asupra unui risc mare de deșertificare în Delta Dunării în anii 2071-2100 comparativ cu 1981-2010!