GRIPA AVIARĂ, o nouă alertă la nivel european. Potrivit unui nou studiu științific, rata de detectare a virusurilor de gripă aviară înalt patogenă (HPAI/gripa aviară) la păsările sălbatice din Europa a crescut în ultimele săptămâni, notează agriland.ie
Cel mai recent raport trimestrial privind gripa aviară publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și laboratorul de referință al UE (EURL) sugerează că incindența cazurilor de gripă aviară a fost înregistrată mai târziu în 2023, comparativ cu alți ani.
„Acest lucru este cel mai probabil cauzat de întârzieri ale migrației de toamnă în cazul mai multor specii de păsări. Pe măsură ce circulația virusului în rândul păsărilor sălbatice crește în perioada de iarnă, la fel crește și riscul de focare în fermele avicole”, a subliniat ultimul raport.
Potrivit EFSA, în ciuda întârzierii în creșterea numărului de detecții, există un „risc mai mare de apariție a focarelor de gripă aviară în următoarele luni”.
CAZURI DE GRIPĂ AVIARĂ RAPORTATE ÎN ULTIMELE 3 LUNI
Între 2 septembrie și 1 decembrie 2023, au fost raportate cazuri de gripă aviară la 88 de păsări domestice și 175 de păsări sălbatice din 23 de țări europene.
Crescătorii de păsări sunt sfătuiți să mențină „standarde stricte de biosecuritate” în ferme și în gospodăriile individuale.
Potrivit celui mai recent raport trimestrial privind gripa aviară, 7 din cele 11 genotipuri de virus HPAI (Highly Pathogenic Avian Influenza – gripa aviară) identificate în Europa au fost noi și au afectat diferite specii de păsări sălbatice.
Raportul a menționat că virusul a fost detectat pentru prima dată la păsările și mamiferele sălbatice din regiunea Antarctica.
RISCUL PENTRU SĂNĂTATEA UMANĂ
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a evaluat că riscul de infectare cu virusul în Europa rămâne „scăzut pentru publicul larg și scăzut spre moderat pentru persoanele expuse profesional sau în alt mod la păsări sau mamifere infectate, sălbatice sau domestice.
Experții recomandă „evitarea expunerii” la păsări sau mamifere moarte sau bolnave.
Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, ar trebui înființată la nivel european o nouă rețea de supraveghere activă pentru monitorizarea gripei aviare.
În prezent, un total de 31 de state din Europa au programe de supraveghere pentru a detecta focarele de virus HPAI la păsările de curte și la păsările sălbatice – în special speciile migratoare, care sunt considerate principala sursă de infestare cu gripă aviară în fermele de păsări.