China este lider în utilizarea dronelor în scopuri militare. În agricultură, folosirea vehiculelor aeriene fără pilot se extinde cu o viteză de neegalat, datorită progreselor în tehnologia de navigaţie autonomă şi a prezenţei pe piaţă a unor operatori competenţi.
De zeci de ori mai eficientă
Un exemplu este XAG, companie de drone din Guangzhou, specializată în colaborarea cu fermierii mici. Justin Gong, cofondator al XAG, a declarat pentru revista Fortune că dronele ajută fermierii să monitorizeze recoltele, să semene şi să fertilizeze mai eficient. Compania XAG are acum 42.000 de drone care efectuează peste 1,2 milioane de zboruri în fiecare zi. Dronele sunt de zeci de ori mai eficiente decât lucrătorii umani, sunt rentabile şi ecologice. Experţii agricoli spun că o dronă este de 50 până la 80 de ori mai rapidă decât modul tradiţional de pulverizare a pesticidelor.
Susţinere din partea statului
Prin programe guvernamentale şi ale autorităţilor locale, fermierii sunt încurajaţi să obţină licenţe pentru a pilota şi utiliza dronele. Agricultorii devin piloţi calificaţi de drone, capabili să proiecteze cele mai eficiente rute şi înălţimi de zbor, să analizeze traseul de zbor pentru a completa golurile şi să calculeze cantitatea exactă de îngrăşăminte şi pesticide necesare pentru fiecare parcelă.
Deoarece se preconizează că cererea pentru drone agricole va creşte în următorii ani, fermierii se aşteaptă ca viitoarele maşini să devină mai inteligente, mai economice şi să fie echipate cu baterii ce permit o durată mai mare de zbor. Simultan, concurenţa intensă pe piaţa dronelor agricole va duce la scăderea preţurilor.
Imagine multi-spectrală
Două mari companii producătoare de drone agricole, DJI şi XAG, deţin aproximativ 80% din cota de vânzări pe piaţa chineză. DJI pare a se fi concentrat pe dronele cu cameră video, iar XAG pe cele agricole.
Cu toate acestea, în septembrie 2019, DJI a lansat un nou model de dronă, care se pare că este prima dronă din lume cu cameră video cu imagine multi-spectrală complet integrată, construită special pentru utilizare în agricultură şi pentru gestionarea eficientă a mediului. În perioada următoare, DJI va deschide 1.000 de magazine de vânzare cu amănuntul, va antrena peste 20.000 de operatori profesionişti de drone şi va înfiinţa peste 600 de sucursale în China.
DRONA SAU PULVERIZAREA MANUALĂ
În multe zone rurale chineze, aşa cum este provincia Guangdong din sudul ţării, climatul cald permite obţinerea a două culturi anual. Aici, se cultivă orez în ferme cu suprafeţe relativ mici, de până la 20-30 ha. Metoda tradiţională de pulverizare a pesticidelor se realizează cu ajutorul lucrătorilor care poartă rezervorul pe spate. Prin folosirea dronelor, fermierii evită contactul prelungit cu substanţele.
Citiţi mai multe despre beneficiile dronelor în agricultură AICI!