Reînnoirea acordurilor comerciale cu Ucraina va periclita agricultura UE! Fermierii cer Comisiei să ia urgent măsuri pentru a proteja producția comunitară - Revista Ferma
3 minute de citit

Reînnoirea acordurilor comerciale cu Ucraina va periclita agricultura UE! Fermierii cer Comisiei să ia urgent măsuri pentru a proteja producția comunitară

teren agricol steag ue b Reînnoirea acordurilor comerciale cu Ucraina va periclita agricultura UE! Fermierii cer Comisiei să ia urgent măsuri pentru a proteja producția comunitară

O serie de organizații care reprezintă producătorii de alimente din UE au declarat că reînnoirea acordurilor comerciale dintre UE și Ucraina va periclita mai multe sectoare alimentare din blocul comunitar, arată agriland.ie

La sfârșitul lunii trecute, Comisia Europeană a propus extinderea măsurilor comerciale autonome care se aplică exporturilor ucrainene de produse agroalimentare în UE.

Măsurile au fost inițial puse în aplicare pentru a permite produselor agroalimentare ucrainene să intre pe piața UE fără taxe, pe fondul războiului între Rusia și Ucraina. Însă, în ciuda faptului că CE a dat asigurări că produsele din UE vor fi protejate în fața importurilor, organizațiile fermierilor se declară extrem de îngrijorate de situația reală de pe piața comunitară.

Șase organizații, inclusiv Copa Cogeca au declarat că, dacă planul Comisiei de a reînnoi acordurile va fi menținut, sectoarele de creștere a păsărilor, producția de ouă, de zahăr, cereale și miere ale UE vor fi serios afectate!

PRODUSELE UCRAINENE, CONCURENȚĂ DIRECTĂ PENTRU CELE DIN UE!

Într-o declarație comună, Copa și alte cinci grupuri susțin că măsurile de facilitare a circulației produselor agroalimentare ucrainene prin Europa către piețele țintă din Africa și Orientul Mijlociu „și-au îndeplinit obiectivele doar într-o anumită măsură”.

Numeroase mărfuri agricole nu reușesc să ajungă pe piețele vizate dar, în schimb, ajung să concureze produsele de pe piața Comunității Europene! Fermierii din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria și Slovacia își vând în prezent produsele la prețuri cu aproximativ 40% sub prețul standard de piață, asta presupunând că reușesc să le vândă, întrucât a scăzut foarte mult și cererea!

„Ceea ce inițial era considerat o situație tolerabilă pe termen scurt a devenit acum o problemă extrem de controversată, mii de ferme se confruntă cu o amenințare iminentă de colaps. Mișcările de protest s-au intensificat în țările vecine ale Ucrainei și motivele din spatele lor sunt evidente”, se mai spune în declarație.

Potrivit declarației comune, Consiliul UE și Parlamentul European, care pot modifica propunerea comisiei, nu și-au manifestat nicio dorință de a lua măsuri, cu excepția „câtorva state membre hotărâte și a unor deputați curajoși”.

DUBLU EȘEC PENTRU EUROPA!

„Fără strategie de perspectivă, Europa se confruntă cu un dublu eșec. Pe de o parte, perturbările pieței interne urmează să se intensifice, în timp ce, pe de altă parte, piețele tradiționale ale Ucrainei sunt înlocuite cu cereale și produse rusești”, a adăugat declarația acestora.

Cele șase grupuri care au semnat declarația comună sunt: ​​Copa-Cogeca; AVEC (crescători de păsări); CEFS (producători de zahăr); CEPM (producători de porumb); CIBE (cultivatori de sfeclă) și EUWEP (păsări, ouă, vânat).

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →