Reguli pe care trebuie să le respecte fermierii în perioada cea mai sensibilă pentru sol (15 iunie—30 septembrie) - GAEC 6 - Revista Ferma
3 minute de citit

Reguli pe care trebuie să le respecte fermierii în perioada cea mai sensibilă pentru sol (15 iunie—30 septembrie) – GAEC 6

GAEC 6, reguli, sol, fermieri
foto: pexels.com/Jan Kroon
  • Fermierii trebuie să știe că regulile de condiționalitate specifice GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile au fost modificate, în această primăvară, prin Ordinul 101/702/69/2024 ( pag. 4 – 13 ) pentru punerea în aplicare a normelor privind condiționalitatea în cadrul intervențiilor sub formă de plăți directe și al unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală, începând cu anul de cerere 2023.

Pentru a proteja solurile în perioada cea mai sensibilă a anului (15 iunie—30 septembrie), fermierii trebuie să păstreze terenul acoperit pe cel puțin 80% din suprafața arabilă a exploatației. 

Cerința 1: Acoperirea solului se poate asigura prin:

culturi agricole aflate în vegetație,

miriștea și resturile vegetale rămase după recoltare,

culturi secundare,

culturi de acoperire verzi sau

culturi de toamnă nou-înființate

În aplicarea cerinței 1, sunt permise lucrările superficiale care nu afectează acoperirea vegetală a terenului sau care lasă pe teren miriștea și resturile vegetale de la cultura anterioară, până la adâncimea de maximum 10 cm, precum:

discuirea superficială a miriștii fără întoarcerea brazdei

sau afânarea superficială a solului.

Lucrarea superficială asigură menținerea umidității solului și formarea unui strat vegetal de acoperire (samulastră) după recoltarea culturii principale. Lucrarea superficială a solului poate fi realizată după recoltarea culturii aflate în vegetație și înainte de începerea lucrărilor necesare pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi.

În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi de cel mult 3 săptămâni, cu posibilitatea de prelungire cu încă o săptămână, în baza avizului emis de autoritatea responsabilă, în cazul în care condițiile meteo nu permit efectuarea lucrărilor de pregătire a terenului și înființare a culturilor. 

Direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului București (DAJ) sunt responsabile de constatarea condițiilor meteo care nu permit efectuarea lucrărilor de pregătire a terenului și înființarea culturilor și de emiterea avizului. Avizul se emite pentru suprafețele arabile pentru care fermierii au notificat APIA cu privire la imposibilitatea finalizării lucrărilor în termenul inițial de 3 săptămâni. APIA centralizează suprafețele de teren arabil pentru care s-a făcut notificare, la nivel de județ, și trimite centralizatorul la DAJ pentru verificare și confirmare. DAJ confirmă/infirmă manifestarea condițiilor meteorologice nefavorabile. Formularul de notificare va fi aprobat prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Cerința 2: În cazul culturilor permanente, acoperirea minimă a solului în perioada cea mai sensibilă a anului (15 iunie—30 septembrie) înseamnă fâșii înierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale pe cel puțin 50% din suprafața culturilor permanente din exploatație.

Perioada cea mai sensibilă pentru sol — perioada de vară (15 iunie—30 septembrie) caracterizată prin temperaturi foarte ridicate, lipsa precipitațiilor, secetă pedologică și atmosferică, alte fenomene meteo extreme care pot cauza uscarea excesivă a solului și apariția fenomenelor de eroziune, degradare și deșertificare. Respectarea cerințelor GAEC 6 se verifică la nivel de parcelă agricolă.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →