Reguli mai dure pentru importurile din sectorul agroalimentar european - Revista Ferma
3 minute de citit

Reguli mai dure pentru importurile din sectorul agroalimentar european

Un nou plan al Comisiei Europene pentru sectorul agroalimentar îşi asumă o poziţie fermă privind comerţul alimentar, promiţând standarde mai stricte pentru ţările terţe în ceea ce priveşte utilizarea pesticidelor şi bunăstarea animalelor.

Christophe Hansen Reguli mai dure pentru importurile din sectorul agroalimentar european
Christophe Hansen, comisarul european pentru agricultură şi alimentaţie

Conform unui proiect de foaie de parcurs consultat de Euractiv, autorităţile de reglementare europene promit să se asigure că pesticidele periculoase, interzise în Uniune, nu vor fi reautorizate prin intermediul importurilor. Totodată, Comisia se angajează să prevină producţia pentru export a substanţelor interzise în interiorul UE.

Aceste angajamente reflectă o retorică din ce în ce mai fermă a comisarului european pentru agricultură şi alimentaţie, Christophe Hansen, şi a comisarului pentru sănătate şi bunăstare animală, Olivér Várhelyi, care au anunţat recent o abordare mai dură privind standardele de producţie pentru produsele importate. Planul include şi propunerea de înfiinţare a unei „unităţi specializate” pentru consolidarea controalelor importurilor prin inspecţii suplimentare, o măsură solicitată de mult timp de Parlamentul European.

Revizuirea legislaţiei

Pe tema bunăstării animalelor, documentul prevede o revizuire întârziată a legislaţiei pentru a asigura respectarea standardelor UE în cazul produselor importate. „Revizuirea va permite aplicarea regulilor în conformitate cu normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)”, se arată în text. Totodată, documentul sugerează extinderea cerinţelor de etichetare a originii obligatorii pentru mai multe produse agricole şi piscicole.

Sustenabilitate şi alternative pentru fermieri

Pentru a oferi fermierilor alternative la pesticide chimice, Comisia intenţionează să prezinte în 2025 o propunere care să accelereze accesul la biopesticide, inclusiv proceduri de autorizare mai rapide. În acelaşi timp, interzicerea pesticidelor chimice ar putea deveni mai dificilă. Comisia precizează că va analiza cu atenţie orice interdicţii noi dacă alternativele nu sunt disponibile într-un interval de timp şi la un cost rezonabil, cu excepţia cazurilor în care sănătatea umană sau habitatele agricole esenţiale sunt în pericol.

Documentul recunoaşte că sectorul creşterii animalelor este „o parte esenţială a agriculturii UE” care respectă standarde înalte, dar care nu primeşte întotdeauna recompensele corespunzătoare pe piaţă. Comisia intenţionează să lanseze o „iniţiativă pentru sectorul zootehnic” pentru a dezvolta politici care să ia în considerare amprenta climatică a acestui sector, subliniind totodată rolul său în conservarea mediului.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →